Nekaj nemške svinjine, okužene z dioksinom, je bilo verjetno prodane in zaužite, je danes potrdilo kmetijsko ministrstvo nemške zvezne dežele Spodnja Saška. Kot ocenjujejo, obstaja možnost, da je meso, preden so odkrili povišane stopnje dioksina, prišlo na prodajne police supermarketov.
Še v torek je sicer spodnjesaški kmetijski minister Friedrich-Otto Ripke zatrjeval, da okuženo meso ni zašlo v trgovine, danes pa je tiskovni predstavnik ministrstva to možnost dopustil, saj so vmes prišli do novih ugotovitev.
Še nedavno prodajal okuženo meso
Na neki kmetiji so namreč v torek preventivno zaklali 140 svinj in vsaj za eno je bilo potrjeno, da je imela v telesu več dioksina, kot je zgornja dovoljena meja.
Lastnik omenjene kmetije pa je še v začetku leta svinje klal za prodajo.
Svinje so na omenjeni kmetiji hranili s krmo podjetja Harles&Jentzsch, ki je vsebovala povišane vrednosti dioksina. Omenjeno podjetje je že lani spomladi odkrilo povečane vrednosti dioksina v maščobi, ki se dodaja krmi, a o tem niso obvestili pristojnih.