Slovenija
1368 ogledov

Vse, ki bodo za volanom trezni, čaka nagrada

Urad RS za meroslovje Saša Despot
Da bi bile naše ceste varne za vse prometne udeležence, bomo policisti med 6. in 12. novembrom poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah.

Med 6. in 12. novembrom bo potekala avcija Slovenija piha 0,0. "Če boste napihali 0,0, vas bomo nagradili! Prejeli boste kupon, s katerim si lahko  na www.nulanula.si zagotovite vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani," sporoča policija. 

Nagrada za vse, ki so vzor

Akcija Slovenija piha 0,0, ki jo že drugo leto zapored organizira Ministrstvo za zdravje v sodelovanju s Policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami, želi spodbujati prometno varnost tako, da nagrajuje tiste, ki spoštujejo predpise in so vzor drugim. Obenem akcija spodbuja sodelovanje pristojnih služb, tako bodo poleg Policije v tem času aktivnosti izvajale tudi inšpektorske službe. Na terenu bodo zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa bodo tudi predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Varna pot in Drogart. Tudi na Javni agenciji RS za varnost prometa bodo v času akcije ter nato v celem decembru izvajali številne aktivnosti, od priprave akcijskega načrta, različnih medijskih aktivnosti in osveščanja udeležencev v prometu ter terenskih in preventivnih dogodkov po šolah in v lokalnih okoljih.

Alkohol botruje vsaki tretji smrtni prometni nesreči

Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola. Alkohol pa botruje celo vsaki tretji smrtni prometni nesreči! V letu 2016 so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1.009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, in sicer jih je največ na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestnih povezavah. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so stari med 24 in 34 let.

Vse hujše prekrškarje čaka hitri test na droge

Bliža se Martinovo, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja. V tem tednu, med 6. in 12. novembrom, bodo policisti poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi. "Preizkus alkoholiziranosti oziroma hitri test za droge pa bomo odredili tudi vsem kršiteljem, ki bodo s hujšim prekrški, kot so na primer prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, ogrožali varnost drugih prometnih udeležencev," opozarjajo.

"Izvajali bomo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci morebitnih hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače," še opozarjajo policisti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 16:19 06.november 2017.

    Pa kdo bo sel na ta gnili koncert. Sicer pa kdo mislijo da so policajcki da jim bom povedal kje sem pil.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 11:24 06.november 2017.

    jebeš te gnile nagrade, v rit si jih naj zataknejo..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

  • ode 08:26 06.november 2017.

    Narobe svet! To je možno samo pri nas, da policija nagrajuje kriminalce, ki imajo takrat slučajno prazno malho. Potem je potrebno nagraditi tudi vse cigane, če policija v kombiju ne bo našla ukraden željez, luminij, baker...