Slovenija
27 ogledov

Pikalo preživel interpelacijo

Jernej Pikalo Saša Despot
Kot je bilo pričakovati, interpelacija ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala ni uspela

Interpelacijo, ki jo je vložila SDS, je podprlo 30 poslancev, proti pa je jih je bilo 43.

Večurna razprava v državnem zboru se je kar nekajkrat oddaljila od teme in se preusmerila na aktualno politično dogajanje. Koalicija je ves čas interpelacijo ocenjevala kot povsem nepotrebno in neutemeljeno, opozicija pa je poudarjala, da Pikalo ni uspel ovreči očitkov iz interpelacije.

Javnost pričakuje odgovore

Prvopodpisani pod vloženo interpelacijo zoper ministra Jerneja Pikala Jože Tanko (SDS) je ob začetku današnje razprave  poudaril, da slovenska javnost pričakuje odgovore v zvezi s projektom Državljanska vzgoja, pri katerem je sodeloval tudi zdajšnji minister, takrat pa predavatelj na fakulteti.


Pikalo ni odgovoril niti na en očitek iz interpelacije, kaj šele da bi ga zavrnil, trdi Tanko. Že izgovori Pikala, da se očitana dejanja s sumom na nepravilnosti in korupcijo pri javnem razpisu v zvezi z Državljansko vzgojo iz leta 2009 ne nanašajo na njegovo zdajšnjo delo ministra, po mnenju Tanka kažejo na to, da očitki iz interpelacije držijo, in da je Pikalo osumljen sodelovanja pri kaznivem dejanju. 

Tanko tako sprašuje, ali je bil Pikalov članek, ki je bil vključen v projekt Državljanska vzgoja, že predhodno objavljen ter nato vključen v pozneje izveden razpis in honoriran z nekaj deset tisoč evri. Prav tako ga zanima, ali drži, da je pri projektu sodelovalo sorodstvo tedanjega šolskega ministra Igorja Lukšiča in vplivni člani SD.

Pikalo: Dvojnega plačila ni bilo, niti enojnega 

Minister Pikalo je v odgovor na interpelacijo poslancem dejal, da je obravnava zoper njega nedopustna, saj v času, na katerega se nanaša, ni bil minister. To bi bila interpelacija proti raziskovalcu, je dejal. Vložena interpelacija po Pikalovih besedah ne vsebuje vprašanja, ki naj bi bil predmet interpelacije, nikjer ni jasno opredeljeno, kaj naj bi predmet interpelacije sploh bilo.


Pikalo je tudi popravil prvopodpisanega pod interpelacijo Jožeta Tanka (SDS), saj je naslov njegovega članka Kozmopolitska demokracija in ne Kozmopolitanska demokracija. Za članek mu je Tanko očital dvojno plačilo, saj naj bi ga vključil v omenjeni projekt, čeprav naj bi bil prej že objavljen v eni od znanstvenih revij. Tudi ta očitek je Pikalo zavrnil in pojasnil, da znanstvene revije že dolgo ne plačujejo več prispevkov, tako da članka ni dobil plačanega ne prvič ne drugič. Ob tem je tudi pojasnil, da so v projektu zapisali, kdaj je bil članek prvič objavljen. "Ničesar ne skrivamo in ničesar niste našli," je dejal.

Poslanci v DZ | Avtor: Twitter/Marko Pavlišič Twitter/Marko Pavlišič
Po ministrovih besedah predlagatelji zlorabljajo institut interpelacije. Kot verjame, so razlogi zanjo povsem drugje. "Sem pač bil na vrsti, ker so pred nami evropske volitve in ker je treba imeti v državnem zboru 16 ur zgodbe," je dejal.

Bratuškova spraševala, kje so poslanci SDS

V bran svojemu ministru je pred poslance stopila premierka Alenka Bratušek, ki je takoj ošvrknila SDS, saj da je bilo po njenih besedah v dvorani na začetku le šest, v času njenega nagovora pa osem poslancev SDS.



Očitno še sama stranka SDS ne verjame v resno osnovo zoper delo Pikala, je bila ostra in največji opozicijski stranki očitala, da se vsi očitki iz interpelacije, ki da je inštrument za preverjanje zakonitosti dela določenega ministra, nanašajo na delo Pikala, še preden je postal minister.

Pesti pele tudi na Twitterju

Se je pa burna razprava vzporedno z interpelacijo vnela tudi na Twitterju,saj sta tako SDS kot Pikalo izmenjevala udarce. Tako je SDS povzemala mnenje Tanka, da se Pikalo sklicuje na poslovnik hrvaškega sabora in da doslej nihče od vpletenih ni zanikal nepravilnosti pri projektu. Pikalo pa je prek družbenega omrežja povedal, da bo kljub 16 izgubljenim delovnim uram "z veseljem" še enkrat pojasnil poslancem SDS, česar "niso razumeli in prebrali". Zatrdil je še, da je v celotnem postopku javnega naročanja sodelovalo 10 ljudi in da niti na enega ni imel vpliva, hkrati pa zapisal: "Nekdanji minister @MilanZver je leta 2006 podeljeval denar brez razpisov za projekte, ki jih je vodila @AndrejaValic." Tako Zver kot njegova partnerica Valičeva sta že zanikala navedbe, Zver od Pikala terja opravičilo.

Nova ovadba zoper Pikala

Zoper Pikala ter državna sekretarja Aljuša Pertinača in Mirka Pečariča je bila podana anonimna ovadba zaradi zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic ter nevestnega dela v službi, poroča Reporter. 

Ovaditelj jih sumi, da so svojemu nekdanjemu delodajalcu Univerzi v Ljubljani pri lanskem razpisu za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, omogočili nepremoženjsko korist.

"Ovadbe nisem dobil. Tekst je znan samo avtorju. Upravičeno se sprašujem, kako tekst, ki niti sam nisem prejel, pozna predlagatelj," je bil prvi, slovnično površen odziv Pikala prek Twitterja.

Komentarjev 11
  • dragec 06:18 01.april 2014.

    Baubau, to je moje videnje interpelacij in nagajanje opozicije

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 00:09 01.april 2014.

    Glup si ,da mi je že kar nerodno.Če ti Slovenija tolk zanič,pejt ven

  • Pivni 22:32 31.marec 2014.

    ti si navaden lažnivi komunajzar ker klatiš take gluposti