Slovenija
6512 ogledov

Po naključju ugotovil, da je na njegovem naslovu prijavljenih več tujcev

bloki Profimedia
V začetku meseca je lastnik stanovanja v bloku na naslovu Cesta v Rečico 8c v Laškem ugotovil, da je na njegovi nepremičnini prijavljenih več oseb, danes poroča spletni Dnevnik. Ko so to izvedeli še drugi stanovalci in se odpravili na upravno enoto, se je izkazalo, da je tovrstnih primerov več.

"V začetku avgusta je soseda v našem bloku na Cesti v Rečico 8c naletela na tujca, domnevno državljana Srbije, ki je želel videti stanovanje, v katerem naj bi bil prijavljen. V rokah je imel celo papir o prijavi začasnega bivališča. Zdelo se ji je nenavadno, še posebno ker je poznala lastnika stanovanja in vedela, da ga nikomur ni oddal v najem. Poklicala ga je in povedala, za kaj gre, on pa se je samo čudil," je za Dnevnik dejal stanovalec bloka. Dodal, je, da so se stanovalci takoj naslednji dan na upravni enoti Laško pozanimali, kako je to mogoče. "Izvedeli so, da so v tem stanovanju v bloku prijavljeni trije neznani ljudje," je še pojasnil.

Pri omenjenem mediju dodajajo, da je po tem dogodku več drugih lastnikov stanovanj na upravni enoti v Laškem preverilo, kakšno je stanje pri njih, in ugotovilo, da je tovrstnih fiktivnih prijav prebivališč več.

Na UE Laško so za Dnevnik pojasnili, da se prebivališča prijavljajo na podlagi zakona o prijavi prebivališča: "V sedmem členu zakona piše, da mora prijavitelj ob prijavi navesti resnične podatke, ki jih potrdi z lastnoročnim podpisom. V četrtem odstavku istega člena pa, da je treba ob prijavi predložiti dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu, ki se prijavlja." 

Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, šteje izjava o njegovem lastništvu oziroma solastništvu, najemna ali podnajemna pogodba, dokazilo o užitku, rabi ali služnosti stanovanja, dokazilo o stavbni pravici, dokazilo o preužitku, soglasje lastnika, enega solastnika ali stanodajalca.

Upravna enota v uradnih evidencah preveri podatek o lastništvu oziroma solastništvu, če je to potrebno, so še pojasnili na UE Laško. Dodali so, da so v omenjenih postopkih prijave prebivališča v vseh primerih priložena soglasja lastnikov nepremičnin z vsemi relevantnimi sestavinami (rojstnimi podatki, naslovi lastnikov in njihovimi lastnoročnimi podpisi). Zato sprva na zlorabo niso posumili. "Ko pa so začeli k nam prihajati lastniki stanovanj in preverjati prijave na svojih nepremičninah, je postalo jasno, da je nekaj zelo narobe in da so podpisi na priloženih soglasjih zelo verjetno ponarejeni," je povedala Cvetka Podlesnik z UE Laško. Upravna enota je ob prvem sumu na zlorabo o tem obvestila policijo, tja pa so napotili tudi vse lastnike stanovanj. Podlesnik je tudi potrdila, da je na upravno enoto prihajala le ena oseba, ki je po pooblastilu opravljala sporne prijave prebivališč.

Lastnikom nepremičnin, ki so bili očitno žrtve prevare, so na upravni enoti izročili kopije listin, ki so bile podlaga za prijave prebivališč, pa tudi seznam prijavljenih oseb na njihovi nepremičnini. Hkrati so uvedli postopke ugotavljanja prebivališča za vse posameznike, za katere velja sum fiktivnih prijav, še piše Dnevnik. Koliko prijav so prejeli, na upravni enoti ne razkrivajo, ker policijska preiskava še ni končana, sporočili so le, da gre za večje število prijav.

Da so prejeli več prijav o sumu več kaznivih dejanj, povezanih s fiktivnimi prijavami prebivališč, je za Dnevnik potrdila tudi Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi na policijski upravi (PU) Celje. "Na policijski postaji Laško so v zadnjih dneh prejeli 18 prijav občanov, ki so ugotovili, da so na njihovih naslovih prebivanja prijavljeni tuji državljani," je zaključila.

Naj dodamo, da bi upravna enota Laško lahko na relativno enostaven način preprečila tovrstne zlorabe. Po naših informacijah nekatere upravne enote, med drugim zagotovo Upravna enota Trebnje, ob vsaki prijavi druge osebe na določeni naslov, pisno, z obvestilom po pošti, obvesti lastnika nepremičnine, da se je določena oseba na točno določen dan prijavila na njegovem naslovu. Tako lahko lastnik nepremičnine nemudoma sproži postopek, če ugotovi, da soglasja za prijavo ni podpisal. 

*Fotografija bloka v članku je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Naklonsky 14:00 28.avgust 2024.

    Cigosov je 200 ali še več na enem naslovu…

  • mirror 13:47 28.avgust 2024.

    Šlamparija na vseh UE. V gorenjski občini na istem naslovu prijavljenih 20 ljudi, na UE pa ne reagirajo.

  • Vespucci 13:46 28.avgust 2024.

    Natalitetna šiptarizacija in okupacija Slovenije je v polem teku, kot vidimo vsak dan! Plačujemo in zdravimo pa jih mi sami. Jih je že vsaj 10%. Bodoči volilci levakov in janšistov. Vsi so isti, kupljeni. Z naivnostjo sami sebe izrivamo iz ...prikaži več lastne države, ker mladi masovno bežijo iz te šiptarske greznice!