Slovenija
100796 ogledov

Po novem boste morali takoj sprejeti službo, ki vam jo ponudijo

Janez Cigler Kralj Tamino Petelinšek/STA
Takoj po vpisu v evidenco brezposelnih bo nastopila obveznost sprejema primerne zaposlitve, ne več po treh mesecih od vpisa. Umaknili so tudi pogoj, da je zaposlitev opredeljena v zaposlitvenem načrtu, ter pogoj, da v evidenci brezposelnih ni oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna. Ali je oseba primerna za določeno delovno mesto, bo presodil strokovnjak z zavoda za zaposlovanje

85 odstotkov domov za starejše se je z okužbo že srečalo 

Smo sredi težkega obdobja epidemije, predvsem v socialno-varstvenih zavodih, je na današnji novinarski konferenci vlade povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Porast okužb s covidom-19 beležijo tako med stanovalci kot tudi med zaposlenimi v domovih za starejše, nazadnje sprejeti ukrepi se tam namreč še ne poznajo.

Aktivno okuženih je trenutno 1551 stanovalcev DSO-jev od skupaj približno 19 tisoč stanovalcev in 718 zaposlenih od skupaj 12.287 zaposlenih.

Najhuje je v Preddvoru, Novi Gorici, Novem mestu in MGC Bistrica Domžale.

V drugem valu se je z okužbo srečala velika večina domov oziroma okoli 85 %, je povedal minister. Kot je dodal, je pozitivno to, da je zaščitne opreme tokrat dovolj. 

Denar, evro, štetje denarja Slovenija Finančni minister napovedal, kakšne davčne spremembe nas čakajo

Poenostavljajo delo od doma

Tudi za delavce PKP 6 prinaša nekaj novosti, je povedal Cigler Kralj. Poenostavlja možnost dela od doma, delodajalci lahko obrazec izpolnijo elektronsko in ga vložijo na Slovensko poslovno točko (SPOT). Obrazec je dostopen na spletni strani inšpektorata za delo. 

Sofinanciranje skrajšanega delovnega časa vlada podaljšuje do konca julija 2021, zvišuje pa tudi povračilo nadomestila plače za čakanje na delo doma (iz 890 evrov na 1800 evrov) - ukrep velja od 1. 11. 2020 do 31. 1. 2021. 

"Vlogo za uveljavljanje povračila nadomestila za čakanje na delo doma bodo delodajalci lahko oddali do 15. 1. 2021," je dejal minister.

Zdravko Počivalšek Covid-19 Slovenija Kdo vse bo upravičen do denarja in do kdaj

Precej ostrejši pogoji za zavrnitev dela

Zaradi pomanjkanja kadra je v krepitve osebja v socialno-varstvenih zavodih ministrstvo že vložilo 29 milijonov evrov, a je bil odziv brezposelnih, ki so registirani na zavodu za zaposlovanje, precej slab - od 700 oseb, napotenih na razgovor, se je razgovora udeležilo le 170 brezposelnih. 

Zato so se odločili, da s PKP 6 spremenijo pogoje za zavrnitev dela - takoj po vpisu v evidenco brezposelnih bo nastopila obveznost sprejema primerne zaposlitve, ne več po treh mesecih od vpisa. Umaknili so tudi pogoj, da je zaposlitev opredeljena v zaposlitvenem načrtu ter pogoj, da v evidenci brezposelnih ni oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna. Ali je oseba primerna za določeno delovno mesto, bo presodil strokovnjak z zavoda za zaposlovanje, na podlagi kompetenc, izobrazbe in starosti brezposelnega. Cilj tega ukrepa je po ministrovih besedah okrepiti obveznost in zavedanje brezposelnih, da pomagajo reševati trenutne potrebe.

V zadnjih dveh mesecih se je sicer z dodatnimi kadri okrepilo 77 socialno-varstvenih zavodov, ki so zaposlili 118 ljudi. 114 se jih je vključilo preko javnih del.

Delavci v sivih in rdečih conah bodo po novem prejeli dodatek k plači, tudi če epidemija ne bo več razglašena.

Plačano sobivanje staršev pri otroku v bolnišnici

Novost PKP 6 je tudi plačano sobivanje staršev pri otroku v bolnišnici - velja za otroke, stare do 14 let. Poleg tega so zagotovili pravno podlago za zagotavljanje toplih obrokov za osnovnošolce in dijake v času pouka na daljavo, je še povedal Cigler Kralj.

protest na kolesih pkp6 Slovenija Protestnike bi kaznovali z globo do 15 tisoč evrov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 74
  • Avatar praufo
    praufo 19:27 15.november 2020.

    odkard je SDS na oblasti, celo delo ponujajo ... nikoli mi nihče ni ponudil dela vedno sem prepričeval in se boril ... medtem ko bodo trume brezposelnih bo pa sds zaposljeval ... mogoče bi bil pa lahko čistilka v firerjevi ...prikaži več bajti ... sam je pa spet druga občina avta pa nimam, javni prevoz pa ne dela ... ja hudič je to

  • 89dc2940ad19520f7807300ef7932d5fc80c7d5d 10:39 15.november 2020.

    Že sedaj težko dobiš pravo delo za svoj poklic in zdravstveno stanje. Sedaj bodo lahko ljudi z kroničnimi boleznimi pošiljali na delo iz odročnih krajev, kjer nimajo niti javnega prevoza delati daleč stran od svojega kraja na neustrezna mesta. Posledično ...prikaži večo več odsotnosti iz dela in še večja luknja v proračunu. Slabo se jim piše. Enim in drugim. Bolje je zaobiti ta zavod za zaposlovanje, ker tam nimajo občutka za primerne zaposlitve, ampak delajo po nekem slabem načrtu, ki je na silo narejen.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:22 14.november 2020.

    Vidim, da mnogi ne veste "v čem je fora"....V domovih za ostarele je praktično ostalo le še 30% osebja..Ostali so okuženi ali pa se delajo, da so...In vlada bo s tem odlokom zagotovila "kanon futer" za domove....VSI BREZPOSELNI bodo morali ...prikaži večli sprejeti delo v teh domovih...kvalificirani ali ne....tiste, ki bodo okuženi, zboleli ali umrli, se bo pač zamenjalo..