Slovenija
22673 ogledov

Žara Anite Ogulin v srcu iz rdečih vrtnic, predsednica v solzah

Anita Ogulin
1/38
Anže Petkovšek
Na pokopališču v Polju je začel pogreb Anite Ogulin.

Z godbo Slovenske vojske se je začel pogreb humanitarke Anite Ogulin, ki poteka z državniškimi častmi. Po himni je zbrane nagovorila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je uvodoma ponovila misel iz svoje prve objave ob smrti, da se redki ljudje dotaknejo toliko src kot Anita Ogulin. "Bila je zadnje pribežališče za otroke in družine v stiski. Naučila nas je da vsak zmore narediti nekaj dobrega za druge," je povedala predsednica. "Anita je bila ljubezen, tista prava, večna in neponovljiva. Govorila je, da je najbolj srečna, ko so srečni drugi," je še povedala Nataša Pirc Musar, ki je med govorom jokala.  

Anita Ogulin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po govoru sodelavke v imenu celotne zveze Anite Ogulin in ZPM je kvartet zapel pesem Vsaj malo miru z znanim refrenom: 

Vsaj malo sonca, vsaj malo smeha
za svet, kjer teče življenja reka,
topline malo, ljubezni nežne,
miru vsaj malo si zdaj želim.

Vsaj malo sreče, veselja malo
in da ljudje bi več ne jokali,
miru vsaj malo, vsaj eno željo,
da upanja zdaj še ne izgubim.

 

1/38
Anže Petkovšek

Nagovoru Nine Zidar Klemenčič je sledila pesem Mamica je kakor sonček. Po nagovoru prijatelja je duhovnik blagoslovil žaro, sprevod z žaro pa se je napotil proti grobu. 

Pogreb Anite Ogulin | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Naša novinarka je v množici pred začetkom pogreba opazila Jano Morelj in urednico Sabino Obolnar ter Ano Petrič, na pokopališču je že tudi ljubljanski župan Zoran Janković in odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki naj bi kot podpredsednica upravnega odbora ZPM Moste-Polje imela tudi govor. Na pogreb so prišli tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki naj bi prav tako imela nagovor, predsednik vlade Robert Golob ter nekdanji predsednik države Danilo Türk s soprogo Barbaro. 

Žara naše srčne humanitarke je cvetličnem aranžmaju v obliki srca, v katerem so rdeče vrtnice. 

Pogreb Anite Ogulin | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Slabo uro pred začetkom že zbrana velika množica ljudi. Zaradi pogreba je v okolici spremenjen prometni režim, do pokopališča vozijo posebni avtobusi, zato v okolici menda ni prometnega kolapsa. 

Zveza Anita Ogulin in ZPM je sporočila, da bo "slovo od Anite Ogulin potekalo z državniškimi častmi, vsa sredstva, podarjena v spomin nanjo, pa se bodo stekala v pred nedavno ustanovljen Anitin sklad za hitro pomoč družinam v stiski". Kdor želi prispevati, lahko to stori tudi s poslanim SMS sporočilom z geslom ANITA10 na številko 1919. 

Pogreb se bo začel ob 11. uri na pokopališču Ljubljana - Polje/Polje iz mrliške vežice 1. Ker pričakujejo, da se bo od nje želelo posloviti veliko ljudi, je Mestna občina Ljubljana do pokopališča organizirali poseben prevoz z mestnimi avtobusi. Parkiranje bo mogoče na P+R Studenec (pri trgovini Hofer na Zaloški cesti) in na parkirišču pri Zdravstvenem domu Polje. V neposredni bližini obeh parkirišč sta postajališči mestnih avtobusov, od koder bodo posebni avtobusi vozili do postajališča Polje, ki je blizu pokopališča. Posebni avtobusi bodo vozili tudi od začasnega parkirišča nasproti Močilnikarjeve ulice. Avtobusi bodo vozili od 9. ure naprej ter po končani pogrebni slovesnosti. Med 8. in 13. uro bo na Zadobrovški cesti veljal poseben prometni režim. Promet bo potekal le v eno smer, omogočena bodo dodatna parkirana mesta. Mestni avtobusi na linijah 12 in 25 bodo vozili po spremenjenih trasah.

Pogreb Anite Ogulin | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Anita Ogulin je letos za svoje humanitarno delo prejela državno odlikovanje zlati red za zasluge. Zveza prijateljev mladine Moste-Polje se je njej v čast preimenovala v Zvezo Anita Ogulin in ZPM. "Z veliko častjo, z velikim priznanjem, veliko hvaležnostjo ter tudi ponižnostjo soglašam, da se moje ime doda imenu organizacije," je zapisala ob objavi novice o preimenovanju zveze.

Anita Ogulin je umrla ta teden po skoraj treh letih hude bolezni. Pred slabimi tremi leti so ji diagnosticirali kronično levkemijo in mnogocelični limfom B. Kot je dejala, je prve simptome občutila že okoli petdesetega leta, kar je pripisala hormonskim spremembam, znojenje in utrujenost pa je povezovala z dolgim, pogosto tudi težkim delavnikom. Ko je prišla na Onkološki inštitut, je punkcija je pokazala, da ima B velikocelični limfom v zadnji fazi. "Seveda so mi povedali, da sem sem prišla veliko, veliko prepozno, ter da bi bilo bolje, če bi malo prej poslušala svoje telo," je dejala septembra. 

Delala je do zadnjega. Več o njej lahko preberete tukaj. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • nostradamus 11:50 20.julij 2024.

    odsla je oseba ki se je z velikimi crkami zapisala v srca marsikatere druzine marsikaterega otroka naj pociva v miru.