Slovenija
1379 ogledov

Policisti v Kopru prijeli pomembnega italijanskega mafijca

policijski avtomobil PU Koper policijski avtomobil
Policija v Kopru je v sodelovanju z italijanskimi organi in evropsko pravosodno agencijo Eurojust aretirala vodjo italijanske kriminalne združbe, ki se je skrival v Sloveniji. Obsojen je bil za več kaznivih dejanj, med drugim za trgovino z mamili, izsiljevanje in ugrabitev, zaradi česar mu je grozila 21-letna zaporna kazen.

"Italijanski in slovenski organi so ob podpori Eurojusta s hitrim in usklajenim ukrepanjem v torek prijeli nevarnega zločinca, ki se je v Kopru skrival pred organi pregona," je danes sporočila evropska pravosodna agencija.

Vodja kriminalne združbe iz Kalabrije, ki je trgovala s kokainom po vsej Italiji, je februarja letos pobegnil, preden so mu izrekli kazen. Obsojen je bil na 21 let zapora. Poleg trgovanja z drogami je bil obsojen tudi za druga kazniva dejanja, kot so rop, goljufija, poneverba, izsiljevanje, ugrabitev in nezakonito posedovanje orožja. V ločenem sodnem procesu je bil spoznan za krivega kaznivih dejanj, povezanih z mafijo.

Za 40-letnega Italijana je bil po njegovem pobegu izdan nacionalni in evropski nalog za prijetje, nato so se začele večmesečne zapletene preiskave.

Ubežnika so s prisluškovanjem in nadzorom telefonskih pogovorov naposled odkrili v Sloveniji. Takrat se je v operacijo vključil tudi Eurojust, ki je izdal evropski preiskovalni nalog (EPN) in s tem omogočil izvajanje nadzornih dejavnosti, vključno s sledenjem telefonskim pogovorom in fizičnim sledenjem.

V operaciji je poleg koprske policije in tožilstva sodelovalo več italijanskih organov, vključno s posebnim operativnim oddelkom italijanske policije in ministrstvom za notranje zadeve v Rimu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Grunf 14:29 22.avgust 2024.

    Kot že običajno. Odkrije jih tuja policija, ali obveščevalna služba, naši pa opravijo aretacijo. In, če se jim ta ne zalomi, gre za uspeh stoletja. Kako so uspešni so v resnici pa nazorno prikažejo Romi, ki naše vrle policiste namahajo ...prikaži več kar v spodnjicah, tako mimogrede.

  • Ender3 13:28 22.avgust 2024.

    Pa še to, morda je bil tudi cigan. To je sedaj v modi..