Slovenija
53 ogledov

Ponuditi želi presežke

Žilič Fišerjeva meni, da vodenje projekta skozi javni zavod ni najboljše, ker je Žurnal24 main
Suzana Žilič Fišer. O stanju javnega zavoda Maribor 2012, ki vodi projekt EPK.

Kaj ste podedovali ob prevzemu funkcije?
Zdajšnji sistem je, milo rečeno, kaotičen. V odloku o ustanovitvi je kup anomalij, ker je bil sprejet zelo nesistematično. Generalna direktorica ima malo pristojnosti, kar je treba spremeniti z novim odlokom.

Kaj če ta odlok v ponedeljek na mestnem svetu ne bo sprejet?
Potem ne morem izvajati svojih dejavnosti in uresničiti ključnih ciljev tega projekta. V tem primeru bi vsekakor konkretno razmislila, ali bom pri projektu vztrajala. Brez soglasja in nekih smotrnih odločitev, kjer imam odločilno besedo, ne morem delovati.

Od medijev do kulture
Suzana Žilič Fišer
, generalna direktorica javnega zavoda Maribor 2012. Svojo kariero je začela kot novinarka in urednica, pozneje pa je vodila produkcijo Pop TV. Več let je živela in delala v Veliki Britaniji. Še vedno je predavateljica in predstojnica Inštituta za medijske komunikacije. “Na dolgi rok je zame delo s študenti izjemnega pomena, tako da pedagoških obveznosti ne nameravam popolnoma opustiti,” pravi.

Kako ste kompatibilni s poslovno direktorico Heleno Hvalec?
Težko govorim o osebni kompatibilnosti nasploh. Menim, da moramo delovati skladno s skupnimi cilji in se o procesih usklajevati. Poslovni direktor mora stremeti k istemu cilju, kot ga vidim jaz.

Zdi se, da zaradi likvidnostnih težav zavod deluje bolj na silo. Kdaj se bo to uredilo?
Te težave so vezane na sistem financiranja, kar pa pomeni, da je bila naloga tako vodstva kot ustanoviteljice občine, da se v pravem trenutku odločita, kako zagotoviti ustrezna sredstva.


Katere poglavitne točke projekta morajo biti izpeljane?
Z vidika investicij v infrastrukturo je vsekakor ključna prenova mesta. Krasno bo tudi, če bodo dobili Maks oziroma novo prizorišče kulturnega delovanja; to je smotrno za projekt in mesto. Pomembna je tudi vloga univerze in vseh obstoječih kulturnih ustanov v okolju.

Vsebinsko mora EPK (Evropska prestolnica kulture, op. a.) ponuditi nekaj kulturnih presežkov, a najti ustrezno ravnotežje med ponudbo za ozek okus in ponudbo za široko javnost. Zajeti vso javnost se mi zdi ključno za EPK. To mora biti projekt, ki ga široka javnost, meščani, državljani in tisti, ki pridejo v ta prostor, vzamejo za svojega.

Bil bi že čas, da bi se vzpostavil tok sodelovanja 
projekta z gospodarstvom.
Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica javnega zavoda Maribor 2012

Kako se razumete z županom?
Res je, da je bilo prvo povabilo s strani župana, čeprav nisva prej veliko sodelovala. Dozdajšnje sodelovanje, pred projektom EPK in zdaj, je dobro. Sicer pa je zelo pomembno, da se ta projekt distancira od političnih interesov. To je moja želja in težnja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.