Slovenija
3745 ogledov

"Šef želi, da preostanek dopusta porabim novembra. Je to zakonito?"

Pakiranje, dopust, počitnice, kovček Profimedia
Delodajalec je zaposlenemu dal nenavaden predlog glede koriščenje letnega dopusta. "Je to sploh zakonito?" se sprašuje bralec.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

Sem relativno "na novo" zaposlen v transportnem podjetju. Letos naj bi prvič koristil polni letni dopust in me zanima, ali lahko dopust izrabim v dveh delih (avgusta in septembra)? Delodajalec nad tem ni navdušen, saj pravi, da ima podjetje ravno v tem letnem času največ dela in naj dopust izkoristim šele novembra. To razumem, a letos nisem koristil še niti enega dneva dopusta in počitek potrebujem. Dal mi je tudi nenavaden predlog, da naj bi koristil le dobro tretjino dopusta, za neizrabljen del pa bi mi plačal določen znesek. Je to sploh zakonito? Hvala.

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Po zakonu imate pravico, da letni dopust izrabite v več delih, s to omejitvijo, da mora en del trajati najmanj dva tedna. Delodajalec vam je dolžan zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, vi pa ste dolžni do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna dopusta.  

Če morda ne bi uspeli izrabiti celotnega letnega dopusta v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta iz razloga odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, sta ga nato dolžni izrabiti do 31. decembra naslednjega leta.

Pri tem moram poudariti, da se letni dopust izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. 

Drugače povedano, z delodajalcem morata iskati razumen kompromis. Njegov argument, da ima ravno v tem delu leta največ prevozov vsekakor stoji, drži pa tudi to, da vi potrebujete dopust, še posebej, ker ga letos niste koristili še niti en dan.  

Glede na situacijo, bi bil morda vmesen dogovor, da dopust vendarle izkoristite v enem kosu, denimo v avgustu ali v septembru, saj bo to za delodajalca ugodneje, vi pa se boste že dokaj kmalu primerno odpočili.  

Izrecno želim poudariti tudi to, da je morebitna izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, neveljavna. Prav tako je neveljaven sporazum, s katerim bi se z delodajalcem dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja.

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • Avatar NickMason
    NickMason 07:43 11.avgust 2024.

    Dopust novembra naj si delodajalec vzame,delavcu pa hočeš nočeš moraš ugodit julija ali avgusta.Ker si nov delavec je to delodajalcu samo način da naredi poslušnega delavca oz sužnja.Kakor boš navadil šefa tako bo on delal s tabo,čisto preprosto je.

  • ico8 07:27 11.avgust 2024.

    Hehe, ko postane pri novo zaposlenih mladih dopust najvecji problem…