Slovenija
21 ogledov

Predsedniška družina kot mafija

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na dan prihajajo umazane podrobnosti vladanja pobeglega tunizijskega predsedniškega para. Družina delovala kot mafijski klan, opozicija obstajala zgolj kot okras režima.

Začasni tunizijski predsednik Fuad Mebazaa je v sinočnjem televizijskem nastopu javnosti obljubil popolno prekinitev s preteklostjo in pri tem izpostavil odvajanje države od političnih strank. V 23 letih vladavine pobeglega predsednika Ben Alija sta bili država in njegova stranka RCD eno.

Wall Street Journal ocenjuje, da je klan nekdanjega predsednika obvladoval okrog 35 odstotkov tunizijskega gospodarstva, katerega BDP je lani znašal 44 milijard dolarjev.

Po navedbah Forbsa je uspel predsednik Ben Ali na tajne račune spraviti do pet milijard dolarjev, ostali člani njegove širše družine pa – skupaj – celo nekaj sto milijonov dolarjev več.

Vzporednice z mafijo
Ben Ali je na oblast prišel leta 1987 po prevratu v državi – prvega predsednika države Habiba Bourguibo so uradno razglasili za senilnega in nesposobnega opravljanja funkcije. Po petih letih se je Ben Ali poročil z Leilo Trabelsi, frizerko in domnevno sodelavko tajne policije.

V predsedniško palačo je prva dama postopno vpeljala svojih deset bratov in še njihove otroke. Na drugi strani so krog blizu predsednika tvorile še njegove hčere iz prvega zakona, skupaj s svojimi možmi. Tunizijci so tako člane predsednikove prve kot druge družine začeli naslavljati s "familija“, kar naj bi nakazovalo na njihovo podobno delovanje in strukturo, kot jo imajo mafijske družine.

Medsebojno so si namreč člani "familije“ razdelili vse najbolj donosne posle v državi. Tunizijski pisatelj Abdulaziz Belkhodja je na svojem Facebook profilu objavil tekst o vsem, kar je obvladovala predsedniška širša družina: osrednjo banko, prodajo avtomobilov, turizem, telekomunikacije, celo črni trg preprodaje alkohola. Tudi v primeru, da je kdo izmed državljanov, ki ni bil povezan s predsedniško družino, uspel razviti donosen posel, mu je moralo biti jasno, da ga bo moral bodisi "prodati“ ali pa ga prepustiti vodenju drugih.

Nepremičnine, tudi privatno letalo
"Familija“ predsednika je imela zelo rada tudi nepremičnine – v okolici Tunisa so si nagrabili zemljišča, na katerih so zgradili ogromna poslopja, ki so jih potem uporabljali v komercialne namene. Kupovali so tudi nepremičnine v tujini – spominjajo na poslopja v Kanadi, Italiji, Franciji. Na svoje posesti v tujini so se vozili s privatnim letalom falcon 9000.

Kot primer razsipnosti predsedniškega klana ameriški ambasador v Tuniziji v beležki, ki jo je objavil WikiLeaks, izpostavi Ben Alijevega zeta Sakkera el-Materija, pri katerem je bil na kosilu. Jedi so pripeljali z letalom iz Francije, streglo jih je 12 ljudi, v kletki pa je bil gostiteljev tiger Pasha, ki so ga vsak dan nahranili s štirimi piščanci. El-Materi je – tako kot njegov tast – na begu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.