Slovenija
33609 ogledov

Ni še konec: Presenečeni tudi na Arsu, ciklon bo ubral zelo neobičajno pot

Neurje dež veter dež z vetrom povodenj deževje vreme nevihta Profimedia
Ciklon, ki je s sabo prinesel obilne padavine, bo v naslednjih dneh povzročal še kar nekaj težav.

"Z burnim vremenom še nismo čisto opravili. Ciklon, ki je pri nas povzročal obilne padavine, bo ubral precej neobičajno pot. Središče ciklonskega območja se iznad Jadrana pomika nad Balkan, kjer bo za konec tedna zaokrožilo proti Poljski in spet nazaj proti osrednjemu Balkanu. Obenem se nad zahodno Evropo krepi anticiklon, kar bo privedlo do velike razlike v zračnem tlaku nad osrednjim delom celine. Zapihal bo močan severni veter," nepredvidljivo dogajanje, ki ga povzroča ciklon, opisujejo na agenciji za okolje. 

"Severno od glavnega grebena Alp, preko nižinskega dela Avstrije, Češke, pa vse do Poljske bo obilneje deževalo, v višjih legah snežilo. Velike količine padavin pričakujemo v nižinskem svetu, saj bo tukaj potekala meja med hladnim in toplejšim zrakom, ki se zadržuje nad vzhodnim delom Evrope. Ker bo takšna situacija vztrajala dalj časa, bo na velikem območju do ponedeljka padlo od 100 do 250 mm padavin, zelo verjetne so obsežne poplave," dodajajo. 

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Najhuje bo v soboto čez dan in v noči na nedeljo

Vremenoslovci pričakujejo, da bo dež popoldne ponehal tudi v vzhodni Sloveniji. Težave pa bo v prihodnjih dneh povzročal veter. "Ponekod že piha okrepljen severnik, na Primorskem burja, ki pa bo popoldne ponehala. Zaradi velike razlike v zračnem tlaku bo konec tedna v znamenju okrepljenega severnega vetra," pravijo.

Na agenciji so tako izdali opozorilo. "Izdano opozorilo za zmeren do močan karavanški fen, ki bo pihal pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami, velja od danes do nedelje popoldne. Hitrost vetra se bo spreminjala. Najmočnejši veter pričakujemo v soboto čez dan in v noči na nedeljo. Obenem smo izdali opozorilo tudi za severovzhodno Slovenijo, in sicer od sobote do nedelje popoldne. Sunki vetra lahko na izpostavljenih območjih dosegajo hitrosti od 70 do 85 km/h," opozarjajo na agenciji. 

Obstaja možnost vetroloma, še posebej v nekoliko viških legah. "V gorah bodo najmočnejši sunki lahko krepko presegli 100 km/h, zato obisk gora ali spravilo lesa ob koncu tedna odsvetujemo," pravijo.

𝐍𝐞𝐨𝐛𝐢č𝐚𝐣𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐭 𝐜𝐢𝐤𝐥𝐨𝐧𝐚 Objavljeno: 13. september ob 12.15 🌀Z burnim vremenom še nismo čisto opravili. Ciklon, ki je pri...

Posted by ARSO vreme on Friday, September 13, 2024

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 13:39 13.september 2024.

    Dobro jutro, vremenarji ! Me želite prepričati da spite že tri leta? Tako kot 'po kovidu' zdravstvo, ki mi je dopovedovalo, da niso vedeli, da se bo strup iz brizge, vbrizgan v ramensko mišico, razširil po celem telesu? Da niso ...prikaži večiso vedeli, pa saj to ve vsaka zeliščarka in vsak dijak na srednji zdravstveni! Nisem vam verjel takrat, ne verjamem niti danes, da meteorologi ne vedo, zakaj gre ciklon po tej poti . Boste končno pojasnili 'blokado', ki ste jo pričeli tako plaho omenjati? Stroka, bruh!