Slovenija
21 ogledov

Preživljajo "težke" čase z 260 tisočaki

Borza iStockphoto
Posledice gospodarske krize občutijo tudi borzniki na najbolj znani borzi na svetu Wall Street. Tamkajšnja podjetja zaposlenim nižajo plače in nagrade. A tudi 260 tisoč evrov letnega prihodka za nekatere borznike ni dovolj.

Eden izmed vodilnih v podjetju Euro Pacific Capital Andrew Schiff je tako za Bloomberg povedal, da mu je podjetje zmanjšalo nagrade in da nova letna plača, ki znaša 260 tisoč evrov, ne pokrije vseh družinskih stroškov – šolnin, najemnini za počitniško hišo in 1.200 kvadratnih metrov veliko luksuzno stanovanje v Brooklynu.

"New Yorka si ne more privoščiti"

"New York, ki si ga najbolj želim, še vedno ni na dosegu mojih rok," je dejal borznik, ki ob tem pravi, da se zaradi tega ne počuti dobro. S podobnimi "težavami" se poleg borznikov na Wall Streetu srečujejo tudi bankirji, računovodje, terapevti in svetovalci, ki zaradi krize zaslužijo manj (predvsem zaradi manjših nagrad).

Podjetja so namreč plače oziroma nagrade znižala za najmanj 25 odstotkov, vendar njihovi zaposleni v primerjavi s povprečnim Američanom, ki, kot poroča Bloomberg, na leto zasluži 36.700 evrov, kljub temu še vedno lahko živijo udobno življenje.

"Porsche – volkswagen med boljšimi avtomobili"

Oseminpetdesetletni Richard Scheiner, ki se ukvarja z nepremičninskimi posli, je tako povedal, da vsak mesec samo za parkirišče njegovega audija zapravi 370 evrov in na leto najmanj 5.560 evrov za članarini v golfklubu in strelskem društvu v New Yorku. Za hrano, zdravstvene storitve in najem sprehajalca za njegova psa na leto zapravi 12.600 evrov.

Da bi lahko živel bolj udobno, je prodal dva motorja, ki ju ni uporabljal, namesto tega pa raje kupil porsche 911 carrera 4S cabriolet, ki ga imenuje "volkswagen med boljšimi avtomobili".

Komentarjev 3
  • zdrej 17:16 01.marec 2012.

    To je za njih drobiž in glede na to da so del sistema, ki je krizo začel.

  • zdrej 17:16 01.marec 2012.

    Se strinjam. Pomoč naj bo v vrednosti minus šest milijard €.

  • matt5 17:03 01.marec 2012.

    Predlagam,da Slovenci finančno pomagamo tem revežem...