Slovenija
2144 ogledov

Priljubljeni roman prekmurskega pisatelja dobil nadaljevanje

Balkanska lepotica - Vrnitev Boris Brunec
Pred kratkim sta izšli dve novi deli izpod peresa slovenskega pisatelja ter umetnika Borisa Brunca, tudi nadaljevanje pri bralcih dobro sprejete Balkanske lepotice.

Slovenski avtor romanov, pesniških zbirk, avtorske glasbe in slikar Boris Brunec je nedavno izdal novi dve knjigi, kateri bo v soboto, 15.6., v Murski Soboti na tamkajšnjem gradu v okviru knjižnega sejma tudi predstavil javnosti. Med drugim je luč sveta ugledalo tudi težko pričakovano nadaljevanje med bralci zelo toplo sprejete knjige Balkanska lepotica, ki je izšla leta 2022.

Zaradi odličnega odziva bralcev se je Brunec odločil, da svoj prvotni roman nadgradi z nadaljevanjem, imenovanim Balkanska lepotica - Vrnitev. V novem delu, ki je pisan tako, da ga je moč brati tudi samostojno, naj bi bili priča še večjemu številu razburljivih prizorov in pretresov, pravi avtor.

 

Balkanska lepotica - Vrnitev

Balkanska lepotica - Vrnitev | Avtor: Boris Brunec Boris Brunec
"Balkanska lepotica je roman, ki je odraz razpada velikega socialističnega sistema in vojne v Sloveniji in pozneje na Balkanu. Žrtev vsega tega je preprosto, plaho, a vendar zelo nadarjeno dekle Angelika, ki predstavlja trpečo ikono, lepoto, ljubezen in dobroto," nam glavno junakinjo na hitro predstavi avtor.

"Angelika je spet našla pot domov v svojo Mursko Soboto. Minili so burni in hudi časi, prestati je morala veliko hudega. Pa vendar je to ni zlomilo. Ostala je trdna, kot je to samo lahko le ona - balkanska lepotica in balkanska bojevnica. Sedaj je čas, da začne novo pot, na kateri jo čakajo spet nove dogodivščine, ki pa ne bodo samo dobre in lepe," nam na kratko rdečo nit svojega novega romana predstavi naš romanopisec.

Prejšnje delo je bilo s strani bralcev zelo toplo sprejeto. Razlog za uspeh pa je dejstvo, da "dogodki bralca močno potegnejo med svoje vrstice in ga popeljejo na najrazličnejše kraje in v svet ljubezni, lepote in dobrodelnosti," nam še pojasni avtor.

 

Pesmi mojega časa

Pesmi mojega časa | Avtor: Boris Brunec Boris Brunec
Poleg že omenjenega drugega dela romana Balkanske lepotice pa je nedavno izšla še druga Brunčeva pesniška zbirka, ki nosi naslov Pesmi mojega časa.

Gre za pesniško zbirko, kjer so v prvem delu zbrana besedila iz različnih glasbenih del, ki jih je Brunec napisal. Nekatere med njimi so bile tudi posnete z najrazličnejšimi glasbeniki. V drugem delu pa so socialno kritične pesmi, ki se dotaknejo vsakega, ki jih prebira.

Pesmi so pisane v preprostem in razumljivem slogu. V teh pesmih se prepletajo zgodbe ljudi, narave in seveda še posebej Pomurske pokrajine in ljudi ob Muri. Pesniška zbirka je popestrena s slikarskimi deli, ki jih ustvaril Brunec in so slikana v mešani tehniki, akril-pastel.

 

Kdo je Boris Brunec?

Boris Brunec je slovenski pisatelj, pesnik, slikar in glasbenik, ki je sicer kot zdravstveni organizator leta uspešno vodil različne javne in zasebne institucije, a skorajda ves prosti čas posvetil glasbi, slikarstvu in pisanju. Zato so skozi leta nastajala zanimiva dela, tako na glasbenem kakor tudi na literarnem (dve pesniški zbirki in štirje romani) in slikarskem (olje na platnu, pastel) področju.

Boris Brunec | Avtor: Boris Brunec Boris Brunec
Skupaj z bratom Jožetom Bruncem sta pred več kot 20 leti ustanovila glasbeno skupino, ki je pod imenom Duo Holliday delovala na različne načine in se povezovala tudi z drugimi glasbeniki. Boris je pozneje v Avstriji nastopal še samostojno.

Je soustanovitelj Foruma Petrovice na Češkem, katerega člani so literati iz Avstrije, Italije, Češke, Švice, Slovenije in drugih vzhodnoevropskih držav. Namen foruma je povezovanje in vzpostavitev literarnih mostov.

Romane in poezijo je sprva izdajal v samozaložbi, kasneje pa pri založbah Primus, Droplja in Zavod Volosov hram. V zadnjih letih, ko se je nekoliko distanciral od poklica, se je še bolj posvetil pisateljstvu in slikarstvu. Živi in ustvarja v Dokležovju.

Pred romanoma v zbirki Balkanska lepotica je izdal že romana Ljudje in ljubezen ob Muri (1996) ter Pot med dvema rekama: ljubezenski roman (2020), medtem ko se je njegova prva pesniška zbirka imenovala Mura, vir življenja (1997).

Tekom svojega ustvarjanja je prejel dve nagradi - leta 1996 v Petrovicah na Češkem literarno nagrado, ki jo podeljuje založba Schwarzmüller Verlag z Dunaja, imenovano Der Ptakodrak (Vogeldrache) Literaturpreis, ter leta 1999 priznanje občine Beltinci za prispevek h kulturnemu in umetniškemu delu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice