Slovenija
14 ogledov

Pritisk na Slovenijo popustil

Grafit Saša Despot
Pritisk na Slovenijo na finančnih trgih nekoliko popustil. Zahtevana donosnost slovenskih obveznic se je ustavila pri 6,65 odstotka.

Pritisk na Slovenijo je na mednarodnih finančnih trgih popoldne nekoliko popustil. Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je dopoldne na elektronski borzi MTS sprva povečala, nato pa upadla.

Donos do dospetja na slovenske desetletne obveznice je bil okoli 16.30 pri 6,65 odstotka, kar je 0,11 odstotne točke pod izhodiščem. Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, se giblje pri 5,40 odstotne točke.

Premierka Alenka Bratušek je sicer danes ocenila, da je bila januarja storjena velika napaka, da se ministrstvo za finance ni zadolžilo, saj so bile obrestne mere takrat dovolj ugodne. Na torkovi avkciji šest- in 12-mesečnih zakladnih menic je država namreč zbrala le dobro polovico od okvirno zastavljene vsote 100 milijonov evrov. "Ne poznam razloga, zakaj je takratni premier to ustavil. Bi pa bilo danes, če bi do tega prišlo, v povezavi s Slovenijo bistveno manj špekulacij in bi probleme lahko reševali v manj stresnih razmerah," je pojasnila.

Program nared 9. maja

Bratuškova je spregovorila tudi o nedavnem obisku v Bruslju, ki ga je ocenila kot uspešnega, pogovore z vsemi tremi predsedniki (Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropskega parlamenta) pa kot konstruktivne.

V Bruslju so pokazali razumevanje za zamudo pri pripravi programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa, ki ju bo vlada sprejela predvidoma do 9. maja in ga takoj nato poslala v Bruselj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.