Slovenija
10 ogledov

Protestniki izžvižgali udeležence proslave

Protest v lj
1/4
Žurnal24 main
Današnji protestni shod v Ljubljani, ki so ga pripravili kulturniki in ga poimenovali Protestival, je končan. Protest je minil mirno, v znamenju recitacij in pesmi je bila tudi alternativna proslava, ki so jo pripravili na Plečnikovem trgu in je potekala hkrati z uradno državno proslavo.

Kulturniki, ki so pripravili današnji shod, so sprva načrtovali, da bi svojo proslavo, ki poteka hkrati z državno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, izvedli pred Cankarjevim domom, a je policija zaprla dostop do DZ, Trga republike in Cankarjevega doma.

Udeleženci so recitirali in peli pesmi znanih avtorjev, pa tudi pesmi, ki so jih pripravili za današnji protest. Igralec Sergej Ferrari je kot predstavnik Primorske Borutu Pahorju, ki je danes v DZ prisegel kot novi predsednik republike, očital, da je izdal rdečo zvezdo, brez katere da ne bi bilo Primorske. Igralka Lara Jankovič je dejala, da je hvaležna premieru Janezu Janši, da z vsako grožnjo in žaljivko ljudi bolj združuje.

Pred tem so protestniki z žvižgi in vzkliki pospremili odhod nekaterih udeležencev slavnostne seje DZ v Cankarjev dom, kjer je potekala državna proslava. K udeležencem je pristopil tudi Pahor, množica pa ga je po poročanju medijev izžvižgala. Pojavili so se novi transparenti, eden med njimi sporoča "Voluharji, podgane, čez rov do dvorane".

Pojejo, recitirajo in nosijo maske

Več kot 1000 udeležencev shoda, s katerim želijo številni kulturniki, umetniki, društva in drugi opozoriti na potrebo po drugačni paradigmi v kulturi in politiki, je s Kongresnega trga odšlo na Prešernov trg, kjer so med drugim prepevali Zdravljico, nato pa po Čopovi ulici in Slovenski cesti odšli proti Trgu republike.

Med udeleženci je vrsta vidnih kulturnikov, med njimi predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, pisatelj Dušan Šarotar, igralki Jožica Avbelj in Jerca Mrzel, umetnik Vuk Ćosić in drugi.

Protest v Kopru že končan

Protest je danes potekal tudi v Kopru. Na četrtem koprskem protestnem shodu "za pravno državo in proti politikom RS", ki se je ob 17. uri pričel na Titovem trgu, se je zbralo okoli 100 ljudi. Protestniki so mirno izražli nezadovoljstvo z vladajočo politiko in stanjem v državi.

Posamezniki so brali angažirana besedila Srečka Kosovela, ostali protestniki pa so jih spremljali z glasnim odobravanjem. Besedila so razdelili tudi med policiste.

K protestnemu shodu "proti politiki Republike Slovenije, ki to državo pelje v propad" so prek družbenega omrežja Facebook vabile skupine Vstala Primorska, Obalna vstaja, Boris Popovič naj odstopi kot župan Kopra in Gotof je - tudi v Kopru!.

Kot je razbrati iz pozivov na protest, objavljenih na Facebooku, pobudniki zahtevajo odstop Janeza Janše, razpustitev vlade, državnega zbora in sveta ter delujočo pravno in socialno državo.

Komentarjev 12
  • francek 17:08 24.december 2012.

    Kulturniki brez kulture in to moramo davkoplačevalci preživljati.

  • dragec 10:15 23.december 2012.

    Ali si včeraj res čutil, da je to tudi tvoja proslava????

  • dragec 10:03 23.december 2012.

    Kresni tvoji udeleženci proslave, oni so proslavljali, ti si nemo opazova, do kdaj boš tako pasive - državljan???