Slovenija
13629 ogledov

Večkrat uporabili solzivec in vodni top. Zvečer še ni mirno.

Protesti v Ljubljani
1/12
Anže Petkovšek
Protesti v prestolnici. Policija uporabila vodni top in solzilec, prijeli reperja Zlatka.

Na Trgu republike se je po 15. uri začela zbirati množica ljudi, a v bistveno manjšem številu kot prejšnji teden. Kot je poročal portal N1, naj bi protestniki na Trgu republike trdili, da je tokrat manj ljudi, ker okoli 30 avtobusov ne more v Ljubljano. Zadrževala naj bi jih policija. Na policiji te informacije zanikajo.  

Na Trgu republike je medtem Zoran Stevanović, ki je tudi tokrat pozval k protestom, nagovoril množico. Tudi tokrat je ponovil svoje zahteve, med njimi umik vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa in razpis predčasnih volitev. Med drugim se je slišalo skandiranje: "Lopovi, lopovi." Malo po polpeti uri se je množica protestnikov začela premikati proti Čopovi ulici; policija jih je pozvala, naj se razidejo, česar niso upoštevali. 

Protest v Ljubljani | Avtor: L. T. L. T.

K premikanju naprej jih je med drugim pozival reper Zlatan Čordić - Zlatko. Na pozive, da bi se razšli, se niso ozirali, policija je na Slovenski cesti uporabila vodni top. Policija je nato Zlatka prijela. Odpeljali so ga z vozilom, v katerega so udeleženci protestnega shoda metali različne predmete, tudi jajca. Za zdaj so uradno potrdili prijetje ene osebe. 

Protesti v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Policisti so medtem dobili ukaz, naj si nadenejo plinske maske. Večkrat so uporabili solzilec. 

Policisti so ob začetku shoda nekaj udeležencev legitimirali. Ena od udeleženk shoda je v svojem govoru ob začetku shoda izrazila nestrinjanje z omejevanjem gibanja na območju Trga republike. Po njenem prepričanju policija za omejevanje nima zakonske podlage, prav tako ne za legitimiranje udeležencev.

Ko so se protestniki začeli premikati proti hotelu Union, je policija aktivirala več policijskih vozil. Po naših informacijah, je ena skupina krenila na Tržaško cesto, namenili so se proti obvoznici. Za njimi je policija poslala več vozil. 

Policija je že pred tem sporočila, da je shod razpuščen zaradi zagotovitve varnosti; pozvali so udeležence shoda, naj zapustijo središče Ljubljane in upoštevajo policijska navodila. 

Protesti v Ljubljani | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Protestniki se vendarle niso razpustili, krenili so po parku Tivoli, do Celovške ceste, prek Slovenske ceste so se vrnili v središče Ljubljane. 

Medtem je policija večkrat uporabila vodni top in solzivec. Med drugim je ta priletel tudi v prostore uredništva N1. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 74
  • ico8 21:47 05.oktober 2021.

    Nic bolj smesnega, ko srpin nategne vse srpe, ki se "kao" gredo zlovence! Dolfi bi se lahko od tega hinavskega naroda ucil, kako nategniti svoje, pa ceprav je bil sam pravi mojster v tem!!! Se kucko pod prucko je skoraj ...prikaži več dozivel infarkt, ko je izvedel za herojstvo Zoranceta!

  • Avatar jate
    jate 19:55 05.oktober 2021.

    Nabrusimo kose, že klas dozoreva in žetve bogate napočil je čas Naj jeklo zapoje, naj pesem odmeva, nabrusimo kose zrel je klas!V boj za svobodno življenje, gre klic od vasi do vasi Ker sicer nas čakata sužnost, trpljenje Za nas ...prikaži več več izbire druge ni!

  • popokatopetl 19:55 05.oktober 2021.

    Tale žur sta seveda v resnici zorganizirala Janez in Aleš, z večmesečnim vztrajnim provociranjem.