Slovenija
1800 ogledov

Računsko sodišče odkrilo kup nepravilnosti v delovanju vlade, ministrstva in DRI

Drugi tir gradbinci gradbena dela gradbeništvo
Številne nepravilnosti v delovanju DRI v letu 2020. Danes z njim upravlja SDH, a na računskem sodišču se bojijo, da bo nepravilnosti zato še več.

Računsko sodišče je izvedlo revizijo obvladovanja in poslovanja družbe DRI upravljanje investicij, d.o.o. kot notranjega izvajalca za državne organe in druge osebe javnega prava v letu 2020.

Ocenili so, da sta bila vlada in ministrstvo za infrastrukturo neučinkovita, direkcija za infrastrukturo in DRI pa delno učinkoviti.

DRI je največje slovensko inženirsko in svetovalno podjetje v državni lasti, ki za javne naročnike opravlja investicijske storitve, obenem pa nadzoruje gradnje in koordinacijo investicij v državno železniško in cestno infrastrukturo.

Model ni bil dobro premišljen

Računsko sodišče je sklenilo, da že model za zagotavljanje inženirskih storitev javnim naročnikom ni bil premišljen in določno opredeljen. "Vlada je odločitev sprejela brez ustreznih strokovnih podlag in primerjave različnih alternativ. Spregledane so bile slabosti modela, predvsem tveganja oviranja konkurence, nedopustnih državnih pomoči, odvisnosti od enega ponudnika ter političnih vplivov na družbe v državni lasti," so navedli v poročilu.

Poleg tega vladi in ministrstvu očitajo, da namen DRI sploh ni bil dosežen. "Večina naročnikov obstoja pogojev ni mogla preveriti in torej izjeme ne bi smela uporabljati. Nekateri državni organi so na DRI prenašali vedno večji obseg nalog, celo take, za katere so bili zadolženi sami," so ugotovili.

Po njihovih besedah bi osrednje poslanstvo DRI moralo biti izvajanje storitev kot notranjega izvajalca, "vendar ji naročniki niso zagotovili tolikšnega obsega poslov, da bi bil izpolnjen pogoj glede obsega dejavnosti, zato je DRI v praksi 45 % svojih dejavnosti izvajala na trgu".

Zmeda glede tržne usmeritve

Kar je še huje: da bi izpolnila pogoj glede obsega dejavnosti, se je prijavljala tudi na razpise istih naročnikov, ki so ji oddajali naročila kot notranjemu izvajalcu, dodatno pa je izvajala storitve tudi za druge domače in tuje tržne udeležence.

"Taka tržna usmeritev dodatno ogroža izpolnjevanje pogojev za uporabo izjeme," dodajajo na računskem sodišču. Obenem pa DRI sploh ni vodila ločenega računovodstva, zato niso mogli ugotoviti poslovnega rezultata obeh dejavnosti ločeno. To po njihovem mnenju predstavlja tudi tveganje navzkrižnega subvencioniranja tržnega udejstvovanja iz prihodkov netržnega dela.

Računsko sodišče je zdaj od vlade, ministrstva za infrastrukturo, direkcije za infrastrukturo in DRI zahtevalo predložitev odzivnih poročil in jim za izboljšanje poslovanja podalo več priporočil.

Čeprav DRI danes ne upravlja več vlada, temveč Slovenski državni holding (SDH), je tveganje za to, da bo namen DRI dosežen še v manjši meri, po mnenju računskega sodišča še večje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri_ 19:33 18.junij 2024.

    V Slovenistanu nič novega!

  • Ender3 11:08 18.junij 2024.

    Pa ne, da bi kritizirani vlado JJ in DRI na katero je sedaj prisesan neodstopljeni minister Hojs..Oni vedno to počnejo v okviru zakonov in ustave.