Slovenija
759398 ogledov

Radarska slika padavin

Vreme: Radarska slika padavin Arso
Spodnja animacija prikazuje gibanje padavin. Modra barva pomeni šibke padavine, rdeča intenzivne.

S pomočjo gumbov + in - lahko na zgornji radarski sliki povečate ali pomanjšate območje, ki je prikazano. Klik na napis Radar, lightning (radar, strele, op. p.) se vam odpre dostop do seznama drugih možnih prikazov (npr. veter, dež, temperatura itn.). 

Radarske slike padavin prikazujejo intenziteto padavin nad določenim območjem. Iz animacije zaporednih radarskih merjenj lahko razberte tudi smer potovanja padavinskih oblakov in neviht iz oblik ter intenzitete radarskih odbojev v nevihtnih celicah pa pogosto tudi za kateri tip nevihte gre. Z radarske slike se velikokrat da ugotoviti tudi ali nevihta prinaša točo. Radarsko sliko računalnik oblikuje na podlagi elektromagnetnih valov, ki se odbijajo od padavin in se vrnejo v radar.

V Sloveniji imamo na voljo več radarskih sistemov za zaznavanje padavin, ki so del mreže Evropskega centra za srednjeročno vremensko napovedovanje (ECMWF). ARSO ima dva vremenska radarja na Lisci in Pasji ravni. Sestavljena radarska slika, ki jo vidite, prikazuje razporeditev in jakost padavin, izmerjenih vsakih 5 minut.