Slovenija
2455 ogledov

Za toliko se bo zvišal RTV-prispevek

Televizija, tv, program Unsplash Za RTVS bo treba odšteti več.
Na redni seji vlade so bili sprejeti novi davčni ukrepi. Obravnavali so tudi dvig RTV-prispevka.

Vlada je danes na 117. redni seji obravnavala paket predlogov davčnih sprememb, ki naj bi jih po potrditvi v Državnem zboru uveljavili v letu 2025. Na ministrstvu za finance v nadaljevanju napovedujejo še en zakonski paket.

Ministrski zbor je odločal tudi o 10-odstotnem zvišanju RTV-prispevka, ki je od leta 2012 nespremenjen. Po predlogu odloka, ki so ga pripravili na ministrstvu za kulturo, bo namesto 12,75 evra z novim letom znašal 14,02 evra. 

Predlog je naletel na nekaj pomislekov finančnega ministrstva pod vodstvom Klemna Boštjančiča, ki je med drugim izpostavil, da je financiranje le del težav Radiotelevizije Slovenije (RTVS). Več naklonjenosti je bilo zaznati med koalicijski partnerji.

"To je bila pobuda, ki jo je javni zavod (RTV SLO, op. a.) dal kulturnemu ministrstvu. Vlada se je s pobudo seznanila in danes dala dokončno potrditev," je po seji dejal podpredsednik vlade Matej Arčon.

"Kot vlada smo se obnašali kot odgovoren ustanovitelj. Ta prispevek zadnjih 12 let ni bil spremenjen, nobena vlada se s tem ni znala soočiti. Zavod je bil na začetku mandata vlada deležen sprememb, saj smo iz njega umaknili politiko. Zavedamo se, da ta dvig ne bo rešil vseh težav zavoda, a je bil v zadnjih letih, predvsem na področju filmske produkcije in športa precej oslabljen in želimo si kakovostno javno RTV-službo," je obrazložil Arčon.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • cene12 14:49 28.avgust 2024.

    Aja nebi pa zmanjšal število lenuhov,tako kot to naredijo v gospodarstvu.Banda pokvarjena.

  • bobubob 14:25 28.avgust 2024.

    Naj zakodirajo program, pa naj plačuje tisti, ki to želi gledati. In zakaj ga ne? Zato, ker bi ostali skoraj brez naročnikov. To je samo še en harač, ki ga plačujemo neverniki v levodesno jedrno Evropo in v njene 'pridobitve' ...prikaži več alias laži. Onim pravovernim pa se itak nič ne pozna, saj so pri koritu, polnem sveže tiskanih evrov . Bilo kuda, svuda juga....hvala volilcem!!!

  • Avatar Leon
    Leon 13:55 28.avgust 2024.

    Podpiram povišanje ob čistki v uredništvu in novinarjih. Vsak naj si zasluži svojo plačo.