Slovenija
133 ogledov

Sazas nad Spar zaradi glasbe

Interspar Luka Novak
Sazas od trgovske družbe Spar s 112 skoraj identičnimi tožbami zahteva plačilo neplačanih honorarjev za glasbo, ki jo predvaja v svojih trgovinah. Spar: Avtorske honorarje za predvajano glasbo plačujemo avstrijskemu "Sazasu", družbi Reditune.

Spar Sazasu honorarjev za glasbo, ki jo predvaja v svojih trgovskih centrih, ne plačuje od leta 2007, ko je Sazas enostransko dvignil svoje tarife za več kot 50 odstotkov.

V Sparu so zato nehali predvajati glasbo iz repertoarja, ki sodi pod zaščito Sazasa in glasbo za svoje trgovine kupili pri dobavitelju glasbe za vse Sparove trgovine v tem delu Evrope, ta pa vse avtorske pravice za dobavljeni repertoar plačuje avstrijskemu "Sazasu", družbi Reditune.

Trgovec tako zavrača plačilo honorarjev Sazasu, saj je svoje obveznosti do avtorjev že poravnal avstrijskemu varuhu. Kot je ob tem za Finance dejal vodja pravne službe pri Sparu Boštjan Grom, ki vodi skupino trgovcev v pogajanjih s Sazasom, Sazas od Spara tako zahteva med 300 in 400 tisoč evrov.

Da Reditune ne more presojati, katera glasbena dela so v Sloveniji varovana in katera ne, pa so prepričani v Sazazu. "Ni dopustno, da bi neka tuja organizacija odločala o tem, kdaj in pod kakšnimi pogoji naj bi se v Sloveniji plačevalo nadomestilo za uporabo varovanih glasbenih del," v tožbi poudarjajo na Sazasu in dodajajo, da tujec ne more odločati, kaj sodi v Sazasov zaščiteni repertoar.

Evropska komisija je leta 2008 prepovedala teritorialno omejevanje delovanja kolektivnih organizacij, razen v primeru medsebojnih dogovorov med kolektivnimi organizacijami iz različnih držav, še poroča časnik.

Komentarjev 15
  • wester62 23:15 17.januar 2012.

    ma kdo je tem lopovom sploh dovolil delovati. ti delajo izključno samo za svoj žep in ne za glasbenike(razen manjšine ritoliznikov). vsi ti lopovi imajo bmw-je in mercedese in super hiše a nekateri glasbeniki pa životarijo.sramota.

  • ak 22:55 17.januar 2012.

    Stolp ima prav, Špar mora to zadevo prigurat pred evropsko sodišče, ki bo zagotovo, že samo zaradi neprimernega monopolnega položaja SAZASA, odločil Šparu v prid, pol pa dobimo case oz. precedens, ki bo močno orožje proti obzidju SAZASA in mogoče ...prikaži več tudi začetek konca SAZASA ali pa vsaj njegovega monopola.

  • tomaz 16:57 17.januar 2012.

    V katerem primeru ?...v tožbi ptoti gostincem in najemnikom lokalov je Sazas dobil tožbo in vsi so morali za nazaj plačati...ne vem pa kaj misliš še drugo v okviru GZS...Vem da teče nekaj aktivnosti v tej smeri, a dokler bo ...prikaži več zakonodaja to dopuščala, so zaščiteni kot medvedi.