Slovenija
18 ogledov

Še danes čakajo podatke

slovenija 13.09.2010 Ales Seliskar, Franc Ravnihar, predstavitev brosure Obvesca Boštjan Tacol
Na obvestilih o nepremičninah bodo podatki, ki bodo prišli še jutri.

Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs) bo v obvestila, ki jih bo v začetku februarja poslala vsem lastnikom nepremičnin, vključila le podatke, ki jih bo prejela do jutri.

Spomnimo: zakon o davku na nepremičnine je predvidel 16 novih podatkov, ki jih mora za potrebe obdavčitve od drugih organov pridobiti Gurs. Podatka o najemu in osebni služnosti lahko na primer davek na stanovanje ali hišo znižata na manj kot tretjino (z 0,5 na 0,15 odstotka).

Večina podatkov bo

"Glede na informacije, ki jih imamo od posameznih organov, pristojnih za posredovanje podatkov, bo velik del teh posredovan na Gurs do zgoraj navedenega roka in bodo tudi na obvestilu," pravijo na Gursu.

Po drugi strani lahko najemni posel najemodajalci prijavijo do 15. januarja, tisti, ki ga bodo prijavili prek spletne aplikacije, pa celo do 1. marca.

Na vprašanje, ali bi bilo obveščanje smiselno prestaviti, na Gursu odgovarjajo, da "obvestilo časovno in vsebinsko predpisuje zakon o davku na nepremičnine".

Vrednost še krat 300

"Najslabši so podatki, ki so jih posredovale občine," ocenjuje strokovnjak za nepremičnine in član vladnega sveta za davek na nepremičnine Franci Gerbec.

Občine so morale namreč Gursu sporočiti, katera zemljišča so primerna za gradnjo stavb, ta podatek pa lahko zemljišče podraži za 300-krat, poudarja Gerbec, s tem pa se izjemno poviša tudi nepremičninski davek.

Pol milijona za obvestila

Obvestila bo 1,2 milijona lastnikov nepremičnin predvidoma dobilo v začetku februarja, stala pa bodo skoraj pol milijona evrov: tisk bo predvidoma stal 80.000 evrov, strošek pošiljanja pa bo 395.000 evrov.

Komentarjev 1
  • dragec 08:35 09.januar 2014.

    Ko gledam te idiote iz GURSA, pomislim na tisoče birokratov, ki se na delovnem mestu škrabajo, berej očasopise in brskajo po internetu - skratka,nič ne delajo