Slovenija
20648 ogledov

Približno 14.000 Prekmurcev "nima več kaj iskati v cerkvi"

Peter Štumpf Sobotainfo.com Soboški škof Peter Štumpf med bogoslužjem.
Predreferendumski borbeni klic soboškega škofa Petra Štumpfa ni bil uslišan.

Izidi volitev v Evropski parlament na slovenskih tleh so razkrili slavje desne politične opcije, ki je s štirimi poslanci SDS in enim iz NSi dobila večino od devetih izbrancev ljudstva, ki jih s sončne strani Alp lahko pošljemo v Bruselj oziroma Strasbourg. Štiri referendumska vprašanja pa so pokazala drugačno sliko.

Vsa štiri referendumska vprašanja so šla v smer, ki jo je zagovarjala vladna stran. Volilci so se na vsa štiri vprašanja posvetovalnih referendumov - o preferenčnem glasu, evtanaziji, medicinski rabi konoplje in omejeni osebni rabi konoplje, izrekli za novo, drugačno ureditev od obstoječe.

Veliko prahu je dvigalo referendumsko vprašanje o prostovoljnem končanju življenja, ki je močno razdvajalo po etični, ideološki in tudi religiozni plati. Evtanazija je namreč v nasprotju s krščansko dogmo o nedotakljivosti življenja, na kar je pred volilno nedeljo glasno opozarjal soboški škof Peter Štumpf.

Po njegovem sta bila referenduma o evtanaziji in legalizaciji marihuane "nastavljena igra, ki jo je država vsilila ljudem in se tako otresla velike moralne odgovornosti". 

"Gre za boj med življenjem in smrtjo. Kdo bo zmagal? Veliko bo odvisno tudi od udeležbe kristjanov. Nemogoče je ostati nevtralen. Kdor bo ostal doma, pomeni, da navija za smrt. Če nam je vseeno, ali bo zmagalo življenje ali smrt, pomeni, da nas preprosto ni," je dva tedna pred referendumi zapisal Štumpf. 

"Ko država nastavlja zdravnike za njegove uničevalce, se sama spreminja v 'poligon smrti'. Gre za hudo zlorabo zdravniške etike in poklica in veliko grožnjo ljudem. Temu se moramo odločno upreti," je svoje mnenje izrazil Štumpf in šel še dlje: "Kdor bo dal svoj glas življenju, ima v cerkvi kaj iskati; kdor pa bo glasoval za smrt, pa naj v prihodnje ostane kar doma. (...) V cerkvi namreč častimo in slavimo Boga, ki je stvarnik vsega in je izvor vsakega življenja. To izpovedujemo v naši veri, ki od nas zahteva, da ga branimo."

Le Lendava, a še ta komajda

Peter Štumpf | Avtor: Klavdija Dominko/sobotainfo Klavdija Dominko/sobotainfo

Pogled na referendumske rezultate na območju Škofije Murska Sobota je dal sliko, ki Štumpfu gotovo ni všeč. Gre namreč za volilne okraje Murska Sobota 1, Murska Sobota 2, Lendava, Ljutomer (ne v celoti) in Gornja Radgona (ne v celoti). In z izjemo enega volilnega okraja pri enem vprašanju, so na območju soboške škofije zavzeli cerkvi neljubo stališče.

Le v volilnem okraju Lendava so se namreč izrekli proti evtanaziji, pa še tam z minimalno večino 50,13 odstotka. Drugje so evtanazijo načelno podprli, podpora se je gibala med 54-imi in 58-imi odstotki.

Medicinsko rabo konoplje so povsod močno podprli, še najmanj v Lendavi z dobrimi 62-imi odstotki. Omejeno osebno rabo konoplje pa so v Lendavi izglasovali z dobrimi 51-imi odstotki, drugje pa z najmanj 55-odstotno podporo.

Kar velik del soboške škofije, ki sicer združuje le 36 župnij v treh dekanijah, torej po Štumpfovem mnenju nima več mesta v cerkvi. V regiji, ki sicer pogosto bolj kot ostale kaže nagnjenost k desnim političnim opcijam, so takšni rezultati gotovo vsaj malce presenetljivi.

In koliko prebivalcev severovzhodnega konca naše države nima več mesta v cerkvi? Za evtanazijo je na območju obeh soboških in lendavskega volilnega okraja skupno glasovalo več kot 11.500 volilnih upravičencev, če dodamo še dele gornjeradgonskega in ljutomerskega okraja se ta številka povzpne na okoli 14.000 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • sandi76 19:33 10.junij 2024.

    Ali sploh še kdo posluša licemerne, dvolične, pedofilske ljudi , ki bi se morali ukvarjati z vsemi drugimi stvarmi, namesto politike in lastnine !

  • kapljač 15:27 10.junij 2024.

    Naj ljudje ne hodijo več v cerkev

  • Ender3 14:47 10.junij 2024.

    Naslednja stopnja bo stečaj Škofije. Kdo jim bo plačeval cerkveni offer?. Vse svoje Zvon-ove so namreč že potopili.

Sorodne novice