Slovenija
2761 ogledov

Takšni so zaenkrat referendumski izidi glede konoplje

konoplja marihuana joint zvitek Profimedia Zvijanje zvitka marihuane.
Volivci smo na referendumskem glasovanju odločali o gojenju in predelavi konoplje v medicinske namene in za omejeno osebno rabo. Zaenkrat delni izidi kažejo, da so se volivci izrekli za dopustitev uporabe konoplje za medicinske namene, medtem ko je izid glede rabe konoplje za osebno rabo zaenkrat še negotov.

Na referendumu smo volivci odgovarjali na dve vprašanji. Prvo vprašanje se je glasilo: "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?", medtem ko je bilo drugo vprašanje: "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?"

Zaenkrat delni izidi kažejo, da so se volivci izrekli za dopustitev uporabe konoplje za medicinske namene, medtem ko je izid glede rabe konoplje za osebno rabo zaenkrat še negotov.

Ponesrečen izraz

Izraz uporaba konoplje v medicinske namene je po besedah predstojnika Centra za zdravljenje odvisnih od drog Andreja Kastelica neprimeren. Združenje zdravniških zbornic EU predlaga izraz zdravila na podlagi kanabinoidov. "Konoplja ni neka zdravilna rastlina, ki jo vsak vzame za karkoli hoče in opušča zdravljenje, ki bi mu zares lahko pomagalo," pravi Kastelic. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da je bolnikom omogočen dostop do varnih in standardiziranih vršičkov konoplje, ki se lahko, skladno s smernicami za njihovo predpisovanje, predpišejo kot magistralno zdravilo. Na zdravniški recept so na voljo tudi druga magistralna zdravila iz kanabinoidov, katerih stroške krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zdravila s kanabinoidi so pri nas dostopna za lajšanje težav pri določnih bolezenskih stanjih. 

konoplja marihuana joint zvitek | Avtor: Profimedia Profimedia

Nasprotniki so poudarjali, da je to področje v Sloveniji relativno dobro urejeno in je potemtakem referendum nesmiseln. "Referendumsko vprašanje je vzniknilo zaradi slabo poučene javnosti, da je sama konoplja že lahko predpisana na zeleni recept za tista zdravila, za katere smernice obstajajo. Mi spodbujamo bolnike, da v domeni teh odobrenih indikacij svojega onkologa vprašajo, se z njim dogovorijo in da je zakonska podlaga pri nas dovoljšnja, da bolnik do tega lahko pride, stališče zdravniške stroke," je pojasnila Tanja Varl Turk s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo, UKC Ljubljana.

Spremembam je nasprotoval tudi strokovni svet Slovenskega zdravniškega društva (SZD). Predstavniki stroke, med njimi predstavniki sveta za pediatrijo, psihiatrijo in onkologijo, se tako strinjajo, da je trenutna zakonodaja ustrezna. V strokovnem svetu za psihiatrijo dodajajo, da je predpisovanje zdravil na osnovi kanabinoidov oz. konoplje v Sloveniji trenutno povsem ustrezno rešeno. Zdravniki lahko za postavljene in ustrezno potrjene indikacije ta zdravila že predpisujejo, poudarjajo. V letu 2021 so tako predpisali 1.225 receptov za omenjena zdravila

Marihuana marš | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Veliko vprašanj, nič odgovorov

Ko gre za gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo je bilo že pred referendumom jasno, da je več vprašanj kot odgovorov. Iz vrst Gibanja Svoboda, ki so bili predlagatelj referenduma, ni bilo slišati ne idej ne zakonodajnih predlogov glede tega, kaj bi se zgodilo v primeru, da bi predlog dobil podporo. 

Predlagatelji niso ponudili odgovorov na vprašanje, na koliko gramov bi bila omejena količina konoplje, ki bi jo posameznik lahko posedoval. Prav tako ni bilo govora o tem, koliko sadik konoplje bi posameznik lahko gojil. V tujini so tam, kjer je konoplja legalizirana, odpirali specializirane trgovine. Ali bi tovrstna prodaja lahko zaživela tudi pri nas, ni bilo razprave. 

Predsednik vlade Robert Golob je v intervjuju za Reporter povedal, da je tudi sam v mladih letih kadil marihuano. "Tega nisem nikoli skrival. So pa najstniška leta že daleč stran. Potem me to ni več zanimalo," je povedal. Spregovoril je tudi o tem, kako bo glasoval.

konoplja marihuana joint zvitek | Avtor: Profimedia Profimedia

V tujini lahko vidimo različne primere praks. V Nemčiji lahko od aprila v javnosti posedujejo do 25 gramov konoplje in doma gojijo do tri rastline za osebno rabo. Prodaja in nakup ostajata prepovedana, potrošniki, ki ne želijo gojiti rastlin doma, pa se lahko pridružijo nekomercialnim društvom za kolektivno gojenje. V Amsterdamu je mogoče marihuano kupiti v določenih kavarnah, v Španiji je na voljo v nekaterih nekomercialnih društvih oziroma klubih, za liberalizacijo so tudi na Portugalskem. Pred leti je do liberalizacije trga prišlo v nekaterih zveznih državah ZDA. Zaradi pomanjkanja konkretnih predlogov je težko oceniti tudi kakšen izplen bi od legalne trgovine z marihuano imela država. 

Pred referendumom so se pojavljala opozorila o pomanjkanju strokovne razprave. Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni je opozorilo, da na sejo pristojnega odbora državnega zbora niso bili vabljeni ne strokovna javnost ne nevladne organizacije s področja zdravja in socialnega varstva ne zdravstveno ministrstvo. Omenjeno društvo je opozorilo, da bi lahko večja dostopnost konoplje z visoko vsebnostjo THC-ja problematiko nenalezljivih kroničnih bolezni še poslabšala. Na posvetu, ki je potekal pred referendumom, so strokovnjaki izpostavili, da kanabis ni čudežno zdravilo.

V zdravniški stroki so si enotni, da bo legalizacija droge imela negativen vpliv predvsem na mladostnike. Uporaba konoplje zmanjšuje tudi psihofizične sposobnosti za vožnjo, kar poveča tveganje za prometne nezgode, opozarja stroka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar rajko55
    rajko55 10:26 10.junij 2024.

    Pozabite na vse štiri referendumske teme.... Holob jih je že vrgel prek rame...skupaj z miljoni za stanovanja in floto helikopterjev.... Volitve so mimo....in jutri je nov dan.

  • sandi76 09:35 10.junij 2024.

    Ukinjajo ecigarete, pa uvajajo novo drogo. Slovenija je resnično zblojena. Za tiste, ki rabijo zdravljenje s travco, je to že urejeno, sedaj bi radi še bolj odprli trg s to drogo ?? Eden od štirih uživalcev trave faše shizofrenijo (ugotovljeno ...prikaži večeno s strani strokovnjakov) mi bi pa radi še pospešili tole zombiranje drogerašev ??

  • izotk 08:05 10.junij 2024.

    Drogirajte se zgube zdete morbidne. Sedaj imate legalno drogiranjein umor. Bravo družba. Dokaz da ste v večini moteni v glavi.