Slovenija
27 ogledov

Slovenci bolje plačani od Čehov in Slovakov

Slovenija spada med dražje države na svetu. Žurnal24 main
Primerjava plač je pokazala, da so slovenski direktorji za 50 tisoč do 70 tisoč evrov bolje plačani od čeških in slovaških kolegov.

Slovenski direktorji imajo za 50 tisoč do 70 tisoč evrov višje plače kot njihovi kolegi na Češkem in Slovaškem, je pokazala primerjava prejemkov iz delovnega razmerja, ki sta jo pripravili Slovensko-nemška gospodarska zbornica in podjetje Kienbaum Management Consultants.

Primerjali so plače na istih ravneh v primerljivih podjetjih v teh treh državah. Direktorske plače pri nas povprečno znašajo 154.700 evrov letno, na Češkem 105.300 evrov, na Slovaškem pa 81.800 evrov.

Bolje plačani tudi slovenski delavci

Tudi kvalificirani delavci imajo najvišje letne plače v Sloveniji – povprečno 14.300 evrov, sledijo Slovaki (11.900 evrov) in Čehi (11.700 evrov). Študija je primerjala tudi dostopnost 26 različnih profilov kadrov in pokazala, da imajo podjetja najlažji dostop do kadrov na Slovaškem, najbolj pa so omejena pri izbiri češka podjetja.

Študija sicer ni zajela primerjave standardov in gospodarskih razmer, ki bi pokazala, v kateri državi se s prejetimi plačili najlažje oziroma najtežje živi in v kolikšni meri so izračunani prejemki tudi izplačani.

Komentarjev 1
  • principiumnovum 18:54 07.avgust 2011.

    Ni čudno, da so vsa podjetja v rdečih številkah, če jih pa tej eldeesarski direktorji izčrpavajo do onemoglosti. Upam, da ne bodo vsega pokradli preden bo prepozno. Joj, ta kresjena eldeesarija nam je vsem v pogubo.