Slovenija
18 ogledov

Slovenija in Hrvaška znova za pogajalsko mizo

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković in slovenski Samuel Žbogar bosta nad Žurnal24 main
Slovenija in Hrvaška se bosta danes po več kot treh mesecih znova začeli pogajati o meji, naša južna soseda pa bo po enoletnem zastoju nadaljevala tudi pogajanja z Evropsko unijo.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar in hrvaški Gordan Jandroković bosta znova sedla za pogajalsko mizo skupaj z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom in švedskim zunanjim ministrom Carlom Bildtom.

Izhodišče bo drugi Rehnov predlog, ki naj bi zagotovil Sloveniji dostop do odprtega morja, čeprav je sinoči Svet na Kanalu A poročal, da iz predloga arbitražnega sporazuma med premierjema Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor ne izhaja to zagotovilo. 

Še pred tem se bodo Jandroković, Rehn in Bild sestali in vnovič zagnali pogajanja Hrvaške z Evropsko unijo. Hrvati bodo odprli šest novih poglavij in zaprli pet poglavij.

Po obeh sestankih naj bi imela četverica Žbogar, Jandroković, Rehn in Bild novinarsko konferenco.

Zastoj v hrvaških pogajanjih z EU se je začel oktobra lani. Slovenija je namreč opozorila, da nekateri pogajalski dokumenti prejudicirajo mejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.