Slovenija
22 ogledov

"Slovenija zaprta za tuje naložbe"

Novi ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph A. Mussomeli. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Novi ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph A. Mussomeli je bil kritičen do odprtosti Slovenije do tujih naložb. Zadovoljen ni niti z bilateralnimi gospodarskimi vezmi med ZDA in Slovenijo.

Mussomeli je na poslovnem zajtrku, ki je v Ljubljani potekal pod taktirko Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji, dejal, da bo tako njegova prioriteta osredotočanje na gospodarske odnose med Slovenijo in ZDA.

"Če se bomo odprli, bomo država blagostanja"

Predsednik Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji Tomaž Lovše je ob tem pritrdil Mussomeliju in dodal, da bodo v prihodnosti najboljša tista slovenska podjetja, ki se bodo globalizirala.

ZDA zato v tej luči po njegovem mnenju predstavljajo veliko priložnost. Če se bo slovensko gospodarstvo odprlo, lahko po Lovšetovih besedah Slovenija postane država blagostanja. Kot argument za to je Lovše navedel primere Luksemburga, Švice, Singapurja in Hongkonga:

"Vse te države so države blagostanja. So majhne, ampak se niso bale odpreti novim idejam, talentiranim ljudem in kapitalu."

Po njegovem mnenju že sama statistika pove, da gospodarsko sodelovanje med državama ni dobro.

Trgovinska izmenjava se je lani na letni ravni znižala za 157 milijonov evrov na 540 milijonov evrov, kar je predstavljalo le 1,5 odstotka celotnega slovenskega trgovinskega rezultata.

Veliko možnosti za sodelovanje veleposlanik vidi predvsem na področju zelene in tradicionalne energije ter IT-sektorja.

Mussomeli: Slovenija se mora odpreti tujim investijam
Novi ameriški veleposlanik v Sloveniji je bil precej kritičen tudi do odprtosti Slovenije tujim investicijam.

Svetovni gospodarski forum v poročilu o svetovni konkurenčnosti 2010 je Slovenijo med 139 državami umestil na 45. mesto, na lestvici pravil TNI in tujega lastništva podjetij v državi pa med 139 državami na 116. mesto.

Investitorji po njegovih besedah pričakujejo, da bo Slovenija reformirala poslovno okolje in se odprla tujemu kapitalu.

Po mnenju Mussomelija so največje ovire, na katere trčijo tuji vlagatelji, pomanjkanje transparentnosti (zlasti v javni oskrbi), prezapleteni in dolgotrajni birokratski postopki ter prekivanje jurisdikcije med vladnimi službami.

Tuje investitorje po njegovem mnenju odbija tudi slovenska davčna politika in dejstvo, da slovenska vlada neposredno ali posredno nadzira preveč domačih podjetij.

Vlada bi tako morala po mnenju veleposlanika ob napovedanih reformah oblikovati tudi reformo, ki bi državo bolj približala tujim investitorjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.