Slovenija
10337 ogledov

Sredi Ljubljane: Otroci morajo sami kositi park, da lahko igrajo nogomet

park bratovševa košnja otroci nogomet
1/8
Bralka
Pred nekaj tedni smo v uredništvo Žurnal24 prejeli sporočilo bralke, ki nam je poslala fotografije in video posnetke dečkov, ki v parku kosijo travo, da lahko tam igrajo nogomet.

V začetku junija nam je bralka poslala fotografije in video posnetke otrok, na katerem lahko vidimo, kako v parku med Bratovševo in Glinškovo ploščadjo v Ljubljani sami kosijo travnato površino in igrajo nogomet: "Lepo je sicer videti fante, da so zavzeti in imajo tako radi nogomet, da kar sami kosijo travo, po drugi strani pa je malce žalostno, da tega pogosteje ne počnejo občinske službe," je zapisala.  

"Fantje, včasih tudi njihovi starši, vsakih nekaj dni z ročno kosilnico pokosijo velik del parka. Sicer pa je tudi okoli igral in gugalnic trava po nekaj mesecih, odkar so delavci park nazadnje pokosili, tako visoka, da se majhni otroci, ki so jim igrala namenjena, pravzaprav sploh ne morejo igrati," je dodala.

O načinu in frekvenci košnje ljubljanskih parkov smo se pozanimali na Mestni občini Ljubljana (Mol), kjer so nam odgovore pripravljali skoraj tri tedne.

Na vprašanje, ali prejmejo veliko pritožb meščank in meščanov, ker so nekateri parki oziroma otroška igrišča pogosto tako močno poraščeni s travo, da je otrokom praktično onemogočena igra, odgovarjajo, da Mol posebno skrb namenja prav otrokom: "Če je mesto urejeno po meri otroka, je prijazno tudi vsem drugim. Tako vsako leto obnovimo ali na novo uredimo več igrišč. Vsa javna otroška igrišča so brezplačno dostopna vsem, tako da vsem otrokom omogočamo igranje in kakovostno preživljanje prostega časa. Zabavna, predvsem pa varna igra otrok je naše vodilo pri urejanju in vzdrževanju otroških igrišč ter izvedbi novih otroških igrišč."

park bratovševa košnja otroci nogomet | Avtor: Bralka Bralka

Košnjo javnih zelenih površin v Ljubljani izvajajo predvidoma od aprila do oktobra po vnaprej pripravljenem letnem načrtu, so nam odgovorili z magistrata, kjer so še dodali, da so določene različne intenzitete košnje v parkih: "Kosimo vse od 4- pa do 7-krat letno."

Vseh igrišč, za katere skrbijo službe Mola, je več kot 200. Glede na število otrok, ki jih obiščejo, in na zahtevnost vzdrževanja so razdeljena v tri kategorije: "V prvo kategorijo sodijo igrišča, ki so najbolj obiskana in jih zato čistimo vsak dan, kosimo pa jih 6- do 7-krat letno, v drugi so tista, kjer se igra nekoliko manj otrok in jih je treba urediti dvakrat ali trikrat na teden, pri čemer kosimo 4- do 5-krat letno, v tretjo kategorijo pa sodijo igrišča v soseskah, kjer lastniške razmere niso urejene, zato občina skrbi zanje toliko časa, da se stvari razjasnijo. To so manjša igrišča v soseskah, kjer je predvideno vzdrževanje enkrat do dvakrat tedensko."

Park bratovševa glinškova ploščad košnja nogomet igrala | Avtor:

Lani je Mol za košnjo 70 parkov in 201 otroškega igrišča namenil 325.000 evrov. "V delovni enoti Zelene površine javnega podjetja Voka Snaga je zaposlenih 40 sodelavk in sodelavcev. Košnjo izvaja okoli 20 sodelavcev, drugi praznijo koše in pobirajo odpadke, opravljajo vrtnarska in gozdarska dela ipd. Pri tem si pomagamo tudi s podizvajalci," so nam še sporočili z ljubljanske občine.

Ob tem so nam z Mola poslali tudi opozorilo, da intenzivna košnja več kot trikrat letno, ki v zadnjih letih prevladuje tako na urbanih površinah kot na podeželju, omogoča preživetje le malo vrstam: "Rastline ne morejo zacveteti in tudi žuželke, ki so od njih odvisne, ne morejo preživeti. Te žuželke oprašujejo tudi kulturne rastline, ki nam dajejo hrano."

Park bratovševa glinškova ploščad košnja nogomet igrala | Avtor:

"V Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomena biotske raznovrstnosti, zato se trudimo, da ohranimo in ustvarjamo življenjski prostor čim večjemu številu avtohtonih vrst rastlin in živali. Tudi letos bomo na izbranih površinah košnjo preložili na kasnejši čas, da bodo rastline lahko zacvetele, opraševalci pa prišli do hrane in pri tem oprašili rastline. Zato ste tudi verjetno ponekod opazili tablo z napisom 'Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle', s čimer poudarjamo pomen pozne košnje za čebele in druge opraševalce," še sporočajo z magistrata.

Park bratovševa glinškova ploščad košnja nogomet igrala | Avtor:

Komentarjev 16
  • johann29 15:09 01.julij 2024.

    Pri nas v Kranju je to lepo rešeno. Za košnjo je zadolžen pogodbenik (za hude "pare"), za opominjanje na visoko travo pa skrbi portal trma.com

  • stajerc200 14:25 01.julij 2024.

    O tem bodo Ljubljančani morali razmišljati, ko bodo šli na volišče. Če jim je šerif všeč, bodo pač morali sami kositi travo, piti vodo pomešano s fekalijami itd..

  • Ogledalce 12:11 01.julij 2024.

    Moraj kositi travo ampak bodo pa zato imeli zastrupljeno vodo.