Slovenija
33 ogledov

Stroji režejo prste, delodajalci "šparajo"

Najpogostejše kršitve? Usposabljanje delavcev za varno delo, zagotovitev prevent Žurnal24 main
V torek je v enem od mariborskih podjetij stroj delavki odrezal štiri prste. Stroj je bil zadnjič pregledan leta 2003, čeprav bi moral biti na tri leta. Inšpektorat: marsikateri pregled se opravi kar "po telefonu".

Pri 45-letni ženski je ob nesreči, ko je stroj zagrabil njeno roko, ostal nepoškodovan samo palec, nam je povedal Bartolo Lampret z mariborske PU. Delovni inšpektor je ugotovil, da je delodajalec huje kršil predpise o varnostni ustreznosti stroja, odrejen je izredni pregled naprave. Odgovorni osebi grozijo do tri leta zapora.

Borut Brezovar, glavni inšpektor Inšpektorata RS za delo, je za Žurnal24 pojasnil, da je gospodarska kriza precej poslabšala varnostne razmere pri delu.

Nevarno delo
Lani so inšpektorji po državi opravili 7.716 pregledov. Pri tem so s področja varnosti in zdravja pri delu ugotovili kar 15.542 kršitev. Od tega se je 916 nepravilnosti nanašalo na ustrezno delovno opremo, 244 strojev so inšpektorji prepovedali uporabljati.

Letos do septembra so inšpektorji opravili 5.760 pregledov in ugotovili 11.549 kršitev.

Vlaganj v novo opremo je od leta 2009 manj, manj se investira tudi v pravilno izobraževanje delavcev. Predvsem novi gospodarski subjekti marsikdaj nimajo potrebnih znanj s področja varnosti in zdravja pri delu, a se vseeno lahko ubadajo z najnevarnejšimi dejavnostmi.

"Velika večina delodajalcev misli, da je za varnost in zdravje svojih zaposlenih storila vse že s tem, da je pridobila vso potrebno dokumentacijo," je oster Brezovar, ki opozarja, da se varnostni standardi opreme daleč najslabše spoštujejo v gradbeništvu, pa tudi pri proizvodnji kovinskih izdelkov ali v tekstilni industriji.

"So tudi primeri, ko se delovna oprema pregleduje zelo površno ali pa se pregled opravi 'po telefonu'. Takšna preprosta in cenena možnost nekaterim delodajalcem očitno ustreza, saj so stroški pregleda in odpravljanja 'pomanjkljivosti' bistveno manjši kot pri ustreznem pregledu," o praksi nekaterih razlaga prvi inšpektor v državi.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tudi delavec mora skrbeti za varnost
A velikokrat so za slabo vzdrževanje opreme krivi tudi delavci sami, ki neredno ali površno pregledujejo opremo, s katero vsak dan delajo, opozarja Brezovar. Ob tem izpostavlja dolžnost vsakega delavca, da pisno ali ustno prek svojih predstavnikov takoj obvesti o vsaki pomanjkljivosti, škodljivosti ali okvari, ki bi lahko pri delu ogrozile zdravje in varnost njega ali drugih. Če se delodajalec na opozorila ne odzove, naj delavec zahteva posredovanje inšpekcije za delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.