Slovenija
8090 ogledov

Tu bi moralo že 20 let stati 500 stanovanj, zdaj se je vendarle oglasil Janković

zemljišče med vojkovo in božičevo ulico v Ljubljani Saša Despot
Na zemljišču pri Vojkovi cesti bi že 20 let moralo stati več kot 500 stanovanj, a se projekt kljub veljavnemu gradbenemu dovoljenju še ni zaključil, bolje rečeno niti začel. Kaj je razlog?

1. julija 2024 smo se na Mestno občino Ljubljana (MOL) obrnili z vprašanji v povezavi z gradnjo študentskega kampusa na Vojkovi cesti. Tam namesto najmodernejšega kompleksa za študente oz. mlade, ki bi poleg študentskih sob moral vključevati tudi stanovanja za študentske družine in garažno hišo, že več let zeva le gromozanska luknja. O omenjenem neuspelem projektu podjetja Metalka Commerce d.d. smo podrobneje pisali že v tem prispevku.

špica Ljubljana Popotnik To je Jankovič obljubil že leta 2006, pa obljuba še ni uresničena

Nekaj (skopih) odgovorov smo takrat z njihove strani sicer prejeli že po treh dneh, a si z njimi nismo mogli kaj prida pomagati. Ker gre v tem primeru za zasebnega investitorja, so nas napotili, da se obrnemo direktno nanj. Njegove namere jim po njihovih besedah namreč "niso znane".

Ob tem so na ljubljanski občini dodali, da lokalne skupnosti niso pristojne in ne morejo zagotavljati nastanitvenih kapacitet za študente. "Visokošolski zavodi in preskrba študentov s podpornimi storitvami, med katere sodijo tudi študentski domovi, je namreč zelo jasno umeščena na državno raven, zato se je s tem vprašanjem potrebno obrniti na ministrstvo. Bi pa taka izgradnja nedvomno vplivala na zmanjšanje pritiska za pridobitev najemnih stanovanj," se je glasil odgovor mestne občine.

Bolj zgovoren je bil na naša vprašanja direktor podjetja Metalka Commerce d.d., ki je od propadlega Vegrada in nekaterih drugih delnih lastnikov za relativno nizko ceno pridobilo 33 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče ob Vojkovi cesti – natančneje med stavbama trgovine Lidl in Telekoma Slovenije.

zemljišče med vojkovo in božičevo ulico v Ljubljani | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Potem ko so leta 2018 pri podjetju uspešno spremenili status investitorstva in uradno postali nov investitor, so se lotili pripravljalnih del za gradnjo stanovanjskega dela. Z gradbenimi ograjami so zavarovali obstoječe travnike ter njive. Prav tako so začeli s pripravami gradbišča, na katerem bi morali za potrebe gradbene jame izkopati ogromne količine materiala, nam je dejal direktor Franc Ziherl.

"V načrtu smo imeli izgradnjo stanovanjskega dela (P2) na južnem delu celotnega zemljišča, za katerega smo že imeli ustrezno gradbeno dovoljenje. Tega so namreč leta 2009 uspešno pridobili prejšnji lastniki zemljišča – podjetje GINA d.o.o., ki je bilo v solasti Vegrada. To dovoljenje je bilo po zakonu še vedno veljavno. Pravočasno smo začeli z gradbenimi deli in vzpostavili gradbišče. S tem je gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno," je pojasnil za naš medij.

Stožice Matevž Granda Slovenija Tega v drugih razvitih mestih ne vidiš ...

Po zaključku gradnje na južnem delu bi se pri Metalka Commerce lotili gradnje študentskega kampusa na severnem delu zemljišča (P1). Ta naj bi ponujal približno 2500 postelj, vendar za ta del gradbenega dovoljenja še niso imeli. Vlogo zanj so nameravali oddati šele po zaključku gradnje prve faze. A stroji so že kmalu nehali brneti, saj se je zapletlo že pri gradnji južnega dela leta 2021. Od takrat se nič ni premaknilo iz mrtve točke. 

Kaj je razlog? Po besedah sogovornika za to niso krive ne finance ne potrebna dovoljenja, temveč neodzivnost mestne občine, na katero so se v podjetju večkrat obrnili. Vselej neuspešno. S strani ljubljanske občine kljub stalnim pozivom namreč (še) niso prejeli zagotovila, da se bodo lahko priklopili na javno infrastrukturo.

"Prejšnji lastnik je že poravnal komunalni prispevek, vendar smo že dolgo priča molku organa. Na mestno občino pošiljamo pozive mesečno, a ne dobimo odgovora. V preteklosti smo prejeli ponudbe kupcev, ki so bili nad območjem navdušeni. Zadeva pa se vselej ustavi na mestni občini. Pravzaprav je bilo nenavadno že takrat, ko sem se na dražbi edini zanimal za nakup zemljišča. Ker je bilo v zraku preveč nejasnosti, tega dela nihče ni želel kupiti. Prvič se mi je zgodilo, da je bil račun stečajne firme blokiran. Ko sem nakazal aro, ni bilo gotovo, da bi jo prejel nazaj. Izvedel sem, da je bil račun blokiran s strani Mestne občine Ljubljana," se spominja sogovornik.

Ljubljanica kje se je zalomilo? Slovenija Obljubljali so jo že pred leti, a je še vedno ni

Povedano smo preverili na MOL-u, kjer bi nam po 45. členu Zakona o medijih (ZMed) - IUS INFO morali poslati odgovor najpozneje v sedmih delovnih dneh od prejema vprašanj v pisni obliki. Ker nam v predpisanem roku niso podali nobenih odgovorov, smo jih na to prijazno spomnili. Na odgovore ali bolje rečeno odgovor smo morali čakati 16 delovnih dni.

"Metalka Commerce d.d. se je obrnila na Mestno občino Ljubljana v povezavi z nadaljevanjem del na projektu 'Kampus na Vojkovi' z vidika preveritve komunalnih priključkov na javno infrastrukturo in izvedbo dostopne ceste. Zadeva je bila zastavljena že pred leti (zazidalni načrt iz leta 2006, gradbeno dovoljenje sega v leto 2009). Trenutno smo v fazi predhodne pridobitve informacij tako z vsebinskega vidika zazidalnega načrta kot glede obvez MOL po izvedbi javne infrastrukture, morebitni sklenitvi pogodbe o opremljanju, plačanem komunalnem prispevku idr," se je na naša vprašanja nato vendarle odzval Oddelel za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL.

Sedaj razumemo, zakaj se je projekt zavlekel že za desetletje ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • darefoks 09:18 27.avgust 2024.

    nesposoben srbjanc podn od cloveka

  • Plavi-mil 08:13 27.avgust 2024.

    Je balkanec povedal, da ni dobil podkupnine,nje.

  • Avatar jezeran
    jezeran 06:48 27.avgust 2024.

    Jankovič ima spet svoje plane, pa ne ve kako bi zjebal vse skupaj