Slovenija
19 ogledov

Svea v stečaj

Slovenija 10.06.13, SVEA lesna industrija, uprava podjetja, foto: SVEA Svea
Direktorica upa, da bodo zdrava jedra preživela.

Svea Zagorje je danes po pošti poslala na ljubljansko okrožno sodišče predlog za uvedbo stečaja, je povedala direktorica družbe Sonja Klopčič. Nadzorniki Svee so na ponedeljkovi seji namreč ugotovili, da brez državne pomoči prestrukturiranja ni mogoče izvesti, zato so sprejeli sklep o uvedbi stečaja.

Gospodarsko ministrstvo je Sveo, ki zaposluje 120 delavcev, v petek obvestilo, da vladi ne bo predlagalo dodelitve državne pomoči oziroma drugega dela pomoči, ker je potreben znesek finančnih sredstev zelo visok in ker družba s konzorcijem bank ni uspela skleniti zavezujočega dogovora.

Aprila je bila družbi, ki je 65 let izdelovala kuhinje, obljubljena pomoč v višini 3,6 milijona evrov. Prvi del pomoči v višini 1,38 milijona evrov je prejela julija in ga namenila za poplačila dveh zaostalih plač ter nujno nabavo materiala.

Brez dogovora

Vlada je od Svee zahtevala tudi, da mora z bankami doseči dogovor o konverziji šest milijonov evrov posojil v kapital, da morajo večinski lastniki Svee Inženiring brezplačno prenesti svoje deleže na Slovensko odškodninsko družbo, ter da se v prestrukturiranje vključi tudi Občina Zagorje ob Savi z oprostitvijo plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Svea je program prestrukturiranja oddala avgusta, z bankami se je dogovorila, da se 2,3 milijona evrov pretvori v kapital, 1,3 milijona evrov pa bi šlo na račun odpisa posojil. Skupaj z nižjimi obrestmi in odkupom nepremičnin bi skupni učinek bank znašal 5,6 milijona evrov, vendar do zavezujočega dogovora ni prišlo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.