Slovenija
56659 ogledov

Vlada predstavila nov načrt sproščanja ukrepov

vlada janez janša brdo seja vlade Vlada RS
Vlada bo po novem vsako sredo ugotavljanja epidemiološko stanje, začenši s 13. januarjem in prvo uveljavitvijo 18. januarja 2021.

Nov načrt sproščanja ukrepov, ki ga je predstavila vlada, predvideva, da bodo ukrepi, kot veljajo, ostali vse dokler bo 7-dnevno povprečje števila okužb večje kot 1350 in dokler bo hospitaliziranih več kot 1200 bolnikov s covidom-19. Vlada bo pri odločanju upoštevala oba pogoja, torej tako 7-dnevno povprečje števila okužb kot število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah. Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da je varovalka obeh markerjev vpeljana zato, ker se iz tega vidi trend za celo državo. 

Slovenija bo v rdečo fazo prišla, ko se bo število okužb spustilo pod 1350, in bo hospitaliziranih manj kot 1200 bolnikov s covidom-19. Rdeča faza predvideva odpiranje vrtcev in 1. triade osnovne šole po modelu C. Izvajale se bodo nujne laboratorijske vaje za študente. 

Odprli se bodo muzeji, knjižnice, galerije, brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin. Odprle se bodo avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča in nekatere trgovine. Vse seveda ob upoštevanju navodil NIJZ.

Odpiranje, ki je predvideno za rdečo fazo, je mogoče izvesti tudi po regijah. 

nov načrt sproščanja ukrepov covid-19 | Avtor: Vlada RS Vlada RS
V oranžno fazo bomo prešli, ko se bo 7-dnevno povprečje okužb spustilo pod 1000 in ko bo hospitaliziranih manj kot 1000 covid bolnikov.

V oranžni fazi se v šole vrnejo preostali razredi osnovne šol in zaključni letniki srednje šole po programu C. Na fakultetah bodo izvajali izpite in seminarje do 10 ljudi. Odprle se bodo ostale servisne dejavnosti, trgovine. Dovoljeno bo zbiranje do 10 oseb. Vse ob upoštevanju navodil NIJZ. 

V oranžni fazi se bo odpravila tudi prepoved prehoda občinskih meja. Odpiranje, ki je predvideno za oranžno fazo, je mogoče izvesti tudi po regijah.

regijsko sproščanje ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Slovenija bo v rumeno fazo prešla, ko bo 7-dnevno povprečje okužb manjše od 600 in ko bo v bolnišnicah manj kot 500 covid bolnikov. 

V rumeni fazi se bodo v šole vrnili ostali razredi srednjih šol, pouk bo stekel na fakultetah. Za vse se bodo odprli tudi dijaški in študentski domovi. 

Odprle se bodo preostale servisne dejavnosti. Odpravljena bo prepoved gibanja v nočnem času v celi državi. Opcijsko je to fazo možno izvajati tudi po regijah. "V tej fazi imamo dve opciji - možno je, da se sprostijo ukrepi v celotni državi ne glede na situacijo po regijah, možno pa je tudi, da bo potrebna uporabljati regijski pristop," je pojasnil premier Janez Janša. "Vse zadeve je nemogoče v naprej predvideti".

V zeleni fazi, ki prinaša odpravo omejitev v celi državi, bomo, ko bo število okužb manjše kot 300. Veljali bodo splošni higienski ukrepi. Še naprej pa bo v veljavi prepoved delovanja barov in diskotek. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 30
  • munja 09:41 09.januar 2021.

    Vidim, da vsi visite na netu in komentirate, nič pa ne berete tujega tiska, kjer se veliko stvari zapira, še več kot pri nas. Malo si preberite.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 05:53 09.januar 2021.

    Spet nekaj rišejo, barvajo zeleno in rumeno in pametujejo.....Ampak nazadnje se svojih navodil in načrtov sproščanja niso držali !! In potem se čudijo, če jih ima narod poln ku..fer.. Od te vlade smo dobili le dolgove, najslabšo stanje s Covidom ...prikaži večm in najstrožje omejitve... Edina skrb jim je ugrabitev države in da jim narod ne bi pri tem "nagajal".....

  • Avatar @narhist
    @narhist 16:19 08.januar 2021.

    OK, zdaj naj pa še povedo kdaj bodo sporočil ali ta načrt še velja.