Slovenija
15876 ogledov

Tako je Nina Krajnik označila že znani tekmici

Novice: Tako je Nina Krajnik označila že znani tekmici
1/5
Saša Despot
Doktorica filozofije Nina Krajnik je na novinarski konferenci predstavila svojo kandidaturo za predsednico republike.

V uvodni predstavitvi je bila Nina Krajnik označena kot "prva slovenska lacanovska psihoanalitičarka" in "prva dama naših Moravč." Njeno poklicno področje raziskovanja so odnosi med psihoanalizo, znanostjo in umetnostjo.

Pred njenim nastopom je bila predstavljena kandidatkina poklicna pot, ki jo je vodila po različnih državah in področjih. Med drugim je bila politična svetovalka ambasade Kraljevine Danske v Sloveniji.

"Kandidirala bom s podpisi ljudi. Vesela bom, če se bo kakšna stranka identificirala z mojimi idejami," je na vprašanje, s kakšno podporo se bo podala na volitve, odgovorila Nina Krajnik.

Med svoje vidnejše podpornike je uvrstila "očeta slovenske ustave" dr. Petra Jambreka, ustavnega sodnika dr. Toneta Jerovška, smučarskega skakalca Lovra Kosa, fizika Bojana Kambiča, producenta Pavla Okorna, Natašo Elviro Jelenc iz Društva onkoloških bolnikov, pisateljico Gabrijelo Babnik in akademskega slikarja Mateja Metlikoviča. Nina Krajnik je dodala, da je prejela obilo besed podpore tudi iz slovenskih skupnosti in od poklicnih kolegov v državah, kjer je službovala: iz Avstralije, Nove Zelandije, Francije in Švice.

Tanja Pečar Borut Pahor Slovenija Tega Tanja Pečar in Borut Pahor nista hotela vzeti

"Ljudje, ki jih spoštujem, so začeli polagati upe v mojo odločitev, ki ni prišla čez noč," je o kandidaturi dejala Nina Krajnik. "Kandidiram, ker si želim, da slovenska družba ozdravi, se prerodi. Naš svet je pogosto grob, nepravičen. Veliko se govori o človekovih pravicah, teptajo pa jih tisti, ki o njih govorijo."

"V Sloveniji se hitro nekoga etiketira. Sama bom skušala biti odprta za singularnost vsakogar. Treba je dopustiti, da smo si različni in to znati povezati," je dejala filozofinja.

O svojih doslej znanih tekmicah - Nataši Pirc Musar in Marti Kos, je povedala: "Če se nekdo zavzema za pravno državo in človekove pravice, nato pa takoj zatem 'ad hominem' nekoga napada, vidimo, kje imamo v Sloveniji problem. Ne na družbeni, ampak osebni ravni." Obe konkurentki je označila za kandidatki "levih privatizerjev iz časa devetdesetih let."

Spregovoril je tudi dr. Peter Jambrek. Po njegovem mnenju sta si Nataša Pirc Musar in Marta Kos "narcisoidno blizu". Marto Kos je, skupaj z Robertom Golobom, postavil na levo liberalno sredino, Natašo Pirc Musar, skupaj z Milanom Kučanom in Gregorjem Golobičem na desno liberalno sredino.

Nina Krajnik je cilj svoje politike označila s stavkom Jacquesa Lacana: "Politično je to, kar je osebno." Dodala je, da bo predsednica ljudi, ne pa entitet.

S strani novinarke revije Reporter je bilo zastavljeno vprašanje, zakaj je kandidatko dvakrat na domu obiskala policija. "Obiskali ste me vi, vdrli ste na zasebno zemljišče. Maltretirali ste družino in posegali v zasebno življenje. Nimam težav govoriti o osebnem življenju, imam pa težave z vdori v zasebnost," je odgovorila Nina Krajnik in dodala, da je navedba o dveh obiskih policije "vaš očitek, ne dejstvo." Določena postopanja je opisala kot "novinarsko nasilje".

Razkrila je, da bo volilni štab vodila sama, s pomočjo nasvetov znanega strokovnjaka Sebastjana Jeretiča. Sprva bo sama pokrivala finančne potrebe kampanje, nato pa računa na pomoč podjetnikov. Njena politika jim bo naklonjena, je zagotovila.

Delo aktualnega predsednika Boruta Pahorja je ocenila za "povezovalno" in pojasnila, da se ji to zdi velika kvaliteta, četudi se z njim v mnogih stvareh ne strinja.

Razpis volitev je mogoč najprej 135 in najkasneje 75 dni pred iztekom mandata aktualnega predsednika. Volitve bodo oktobra.

V ponedeljek bo svojo kandidaturo uradno predstavila Marta Kos, ki bo na volitvah nastopila s podporo Gibanja Svoboda. Kandidaturo je že napovedala Nataša Pirc Musar. Poleg omenjenih dveh bi se v bitko za predsedniški stolček lahko spustila še Ljudmila Novak.

Prvi je že pred časom svojo kandidaturo napovedal kočevski župan Vladimir Prebilič. Med možnimi kandidati sta še nekdanji premier Miro Cerar in nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl. Na desni strani političnega spektra še ni vidnejših kandidatov. Omenjali sta se imeni pravnika Ernesta Petriča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšce. V javnosti je zaokrožilo tudi ime bivšega zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Komentarjev 45
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 19:40 27.junij 2022.

    Zgkeda kt mesar preden zabide noz u grlo

  • Avatar Leon
    Leon 16:09 27.junij 2022.

    Kandidaturo na predsedniških volitvah je uradno napovedala tudi psihoanalitičarka in filozofinja Nina Krajnik. Podprla sta jo tudi nekdanja ustavna sodnika Peter Jambrek in Tone Jerovšek, na kandidatko pa letijo očitki o fizičnem nasilju. https://www.vecer.com/slovenija/podpira-jo-jambrek-svetuje-ji-jeretic-podpise-ji-bo-zbiral-kovacic-na-vprasanja-o-fizicnem-nasilju-ne-odgovarja-10288306

  • Avatar luckyss
    luckyss 15:37 27.junij 2022.

    Babše deluje vzvišeno, arogantno in kaže znake psihoze...No, za predsednico bi bila verjetno dobra, ampak imamo boljše kandidatke...