Slovenija
5048 ogledov

To je razlog, da je medvedka napadla lovca

Medved
Lovec se je znašal med medvedko in mladiči.

V torek zvečer je v gozdu v bližini Podkraja v lovišču lovske družine Col (občina Ajdovščina) prišlo do napada medvedke na lovca.

"Lovec je med izvajanjem lova opazil medvedko, njenega mladiča pa šele potem, ko mu je ta prišel v neposredno bližino," pojasnjuje Andrej Breznikar z Zavoda za gozdove. "Medvedka je lovca ugriznila v nogo in popraskala po telesu in glavi. Lovec je medvedko pregnal in je po zdravniški pomoči že v domači oskrbi."

Nesrečno naključje

Intervencijska skupina Zavoda za gozdove Slovenije je po analizi dogodka na kraju srečanja medvedke z mladiči in lovca ugotovila, da je šlo za nesrečno naključje - lovec se je znašel med mladičem in medvedko, ki ga je poškodovala, nato pa se umaknila. "Vse kaže, da ne gre za medvedko, ki bi bilaposebej agresivna, ampak samo kaže ustaljen vzorec obnašanja medvedke z mladiči, ki je  ogrožena," razlaga Breznikar. 

Dogodek se je zgodil v strnjenem gozdu zunaj naselja in v ožjem območju medveda.

Zavod za gozdove Slovenije meni, da ni potrebe za izredni odstrel medvedke z mladiči. "Obnašanje medvedke bomo še naprej spremljali in ob zaznani možnosti za ponovitev konflikta ustrezno ukrepali," so še sporočili z Zavoda za gozdove. "Dejstvo je, da s številčnostjo medvedov narašča tudi možnost srečanj človeka in medveda, ki se lahko potencialno tudi nesrečno končajo."

Medvedi - Slovenija Ajdovščina: Medvedka z mladičem napadla lovca

V letošnjem letu je tu drugi napad medveda na človeka (prvi je bil v Želimljah). "Dolgoletno povprečje tovrstnih dogodkov je dva do tri napade medveda na človeka letno," še pojasnjuje Breznikar. 

Zakon o interventnem odvzemu rjavega medveda in volka iz narave, ki se trenutno izvaja, predvideva odvzem 200 medvedov (175 odstrel in 25 predvidene izgube) in 11 volkov.

Po zbranih podatkih je bilo po sprejetju zakona do danes odstreljenih 75 medvedov in noben volk.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • juvan 11:16 16.avgust 2019.

    Al pa, če bi ljudje ne vtikali svojega nosu po dnevni sobi medvedov in se držali uhojenih poti...

  • Avatar praufo
    praufo 22:08 14.avgust 2019.

    medvedka ni agresivna, ja pa kaj hočete, da požre človeka ... nekajte s tem nakladanjem, človek, kmet in njegova živina je najbrž več vredna od zveri, ali pač ne očitno za nekatere, ki bi radi imeli živalski vrt ... ne ...prikaži več vem zakaj ga rabimo, saj je tisti v LJ dovolj

  • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 16:10 14.avgust 2019.

    sarec je bil zraven