Slovenija
28 ogledov

"Ujeli" le 29 špekulantov z zemljišči

ljubljana 15.06.10 travnik, travnik med podotikom in brdom, taxgroup, logisticni Nik Rovan
Le 29 ljudi je v 15 mesecih zemljo prodali naprej manj kot leto po spremembi namembnosti.

V 15 mesecih je Davčna uprava (Durs) davek na morebitne špekulante z zemljišči zaračunala le 136 fizičnim osebam ali podjetjem, kar je povprečno devet na mesec. Za primerjavo, vseh transakcij z nepremičninami (novogradnje niso upoštevane) je bilo v lanskem letu skoraj 37 tisoč ali 3.083 na mesec.

Spomnimo, zakon o uravnoteženju javnih financ je 1. junija lani uvedel davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč. Obdavči se dobiček pri prodaji vsakega zemljišča za gradnjo stavb. Če je bila namembnost zemljišča spremenjena manj kot eno leto pred prodajo, je davčna stopnja 25-odstotna, če je od spremembe minilo do tri leta, je davčna stopnja 15-odstotna, če pa je od spremembe namembnosti minilo od tri do deset let, je davčna stopnja petodstotna.

Le petina špekulantov

"Špekulantov", ki so zemljišče v enem letu po spremembi namembnosti prodali naprej, je bilo le 29 ali petina vseh odločb, skoraj pol (58) prodaj pa se je izvršilo šele od tri do deset let po spremembi namembnosti.

Durs je s 136 davčnimi odločbami pobral 598.462 evrov davka, kar je povprečno 4.400 evrov davka na posamezno odločbo. Povprečni dobiček pri prodaji zemljišča, ki so mu v zadnjih desetih letih namembnost spremenili v zazidljivo, je bila okrog 30 tisoč evrov.

Komentarjev 1
  • ac-dc 14:24 20.oktober 2013.

    Zakaj pa bi bili lastniki špekulanti? Moje skromno laično menje je:Špekulanti so tisti, ki odobrijo spremembo (pogosto zaradi lastnih koriti). Malo dobi občinar-špekulant, malo država, nekaj malega pa ostane potem še lastniku.