Slovenija
17499 ogledov

"Ukaz iz Izraela je izvršen!"

Janez Janša Profimedia
Parlamentarno odločanje o priznanju Palestine odloženo za najmanj 30 dni.

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je sinoči podprl predlog sklepa vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Po šesturni razpravi je zanj glasovalo devet članov odbora, proti so bili trije poslanci SDS.

SDS je tik pred sejo vložil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, kar pomeni, da bo odločitev o priznanju Palestine v državnem zboru odložena za vsaj 30 dni. Državni zbor bo danes na izredni seji tako le razpravljal o sklepu vlade o priznanju Palestine, glasovanja pa ne bo.

SDS pobudo vložil brez podpisa treh poslancev

V največji opozicijski stranki SDS so prepričani, da vlada pod vodstvom premierja Roberta Goloba s predlogom sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine daje napačen signal in pomeni nagrado terorističnemu gibanju Hamas za teroristični napad na Izrael oktobra lani. Pobudo za referendum o priznanju Palestine podpisalo 24 poslancev SDS, manjkajo pa podpisi Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha, ki februarja niso podpisali izjave zvestobe Janševi stranki.

Tomc: To je zloraba v notranjepolitične namene

"To, kar si je privoščil SDS s to potezo, je mednarodni škandal in sramota. To je dejansko sramotno, kajti v Gazi se dogaja genocid," je na sinočnjem velikem soočenju kandidatov za poslance v Evropskem parlamentu na Pop TV odločitev SDS komentirala nosilka liste Levice Nataša Sukič. "Tisti, ki obračate pogled od tega, ste moralni sokrivci," je Sukič obtožila stranko SDS, ki jo je branila njihova prva kandidatka Romana Tomc. Ta pravi, da gre pri priznanju Palestine za veliko sprenevedanje vladnih koalicijskih strank in zlorabo za notranjepolitične boje. "V SDS želimo preprečiti takojšnje priznanje Palestine, ker mislimo, da ni pravi čas," je dejala Tomc.

SDS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ukaz je prišel iz Izraela!"

"Ne smemo pozabiti ukaza, ki je prišel iz Izraela, da je treba nekaj narediti v zvezi s priznanjem. Izraelski zunanji minister je bil jasen v svojem Facebook sporočilu. In tukaj se jasno kaže še tisto vprašanje, ki se malce skriva za temi predvolilnimi temami, vezanimi na Palestino – to je vpliv tretjih držav na slovensko politiko," pa je glede ravnanja SDS razložil nosilec liste Zeleni Slovenije Klemen Grošelj. 

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je namreč po četrtkovem sklepu vlade glede priznanja Palestine na X zapisal, da "odločitev slovenske vlade, da slovenskemu parlamentu priporoči priznanje palestinske države, nagrajuje Hamas za umore, posilstva, pohabljanje trupel in obglavljanje dojenčkov ter krepi iransko os zla in škoduje tesnemu prijateljstvu med slovenskim in izraelskim narodom".  Ob tem je izrazil upanje, da slovenski parlament to priporočilo zavrne ter v objavi označil profil prvaka opozicijske SDS Janeza Janše.

Koalicijski stranki nezadovoljni

Nosilec liste SD Matjaž Nemec pa je na sinočnjem soočenju opozoril na trenja v koalicijskih strankah, ki so nastala zaradi priznanja Palestine. "Znotraj koalicije, predvsem SD in Levica, smo kritični glede ravnanja kabineta predsednika vlade, saj bi te postopke lahko pospešil že zdavnaj. Zdaj smo prišli situacijo, ko smo zamudili vlak treh oziroma dveh plus ene evropske države, da bi bili v tej skupini z močjo evropskih držav prisili ostale evropske države in Ameriko, da spremeni odnos do vprašanja miru v Gazi," je povedal Nemec. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 66
  • grdi_lepotec 23:27 04.junij 2024.

    Žurnal24, ukinite komentiranje, kot je SIOL. Tem levim "komi-inTELEktualcem" se je odpeljalo.

  • jurij2 20:44 04.junij 2024.

    Ce bi bklo po jansevo danes nebi bilo niti slivenije ni velikega haneza.kako si more isti clovek pripisovati vse zasluge za samostojno slovenijo hkrati pa drugim nedovoli da so svoji in svobodni

  • LukaMB 19:07 04.junij 2024.

    Vsi čimprej priznati Palestino, velik genocid in arogantnost pobijanja otrok ter blokiranja humanitarne pomoči se je zgodil s strani genocidnega Izraela!