Slovenija
8900 ogledov

Upokojenci bodo dobili več, vendar manj, kot je zahtevala Bratuškova

starejši upokojenci par Saša Despot
Bratuškova popustila Beronclju.

"Trditi, da samo ena stranka skrbi za upokojence, je pretenciozno," se je po današnji seji vlade na včerajšnje izjave predsednic SAB Alenke Bratušek odzval predsednik vlade Marjan Šarec. "Ljudje znajo razlikovati, ali je to objektivno ali kakšno drugo gledanje," je še dodal Šarec.

Alenka Bratušek Slovenija Šarec ima dovolj, Bratuškovi je postavil ultimat: Podpri ali pojdi!

"Ne pristajam na oznake, da se za upokojence zavzema samo ena stranka," pravi Marjan Šarec. 

Predlog glede dodatka upokojencem sprejet soglasno

Vlada je danes soglasno sprejela predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, v katerega so vključena tudi sredstva za pokojnine. Vlada je sprejela predlog, ki ga je predvidelo finančno ministrstvo in predvideva, da se bodo sredstva za izplačilo letnega dodatka za upokojence prihodnje leto zvišala za 18 milijonov evrov na 140 milijonov. Dodatek bo izplačan pa bo v petih razredih. "Številka je visoka, upokojenci pa so si to z minulim delom zaslužili," pravi Šarec. 

"Niso kazali velikega namena oditi"

Predlog novele je potrdila tudi ministrica Alenka Bratušek, čeprav so v SAB zjutraj vztrajali, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo, ta pa predvideva izplačilo letnega dodatka v dveh razredih, kar bi zahtevalo okoli 178 milijonov evrov. "Niso kazali velikega namena oditi," je na vprašanje kako je na manjšo številko pristala koalicijska SAB, ki je imela večje zahteve, odgovoril Šarec.

Alenka Bratušek Zadnja novica! Slovenija Smo tik pred razpadom koalicije? To so pogoji Alenke Bratušek!

Upokojenci s pokojnino do 470 evrov bodo prejeli 437 evrov letnega dodatka, tisti s pokojnino 470 do 570 evrov 297 evrov dodatka, upokojenci, ki prejemajo pokojnino med 570 in 670 evri bodo dobili 237 evrov, tisti, ki prejemajo 670 do 810 evrov bodo prejeli 187 evra in tisti, ki prejemajo 810 evrov in več, bodo prejeli 127 evrov dodatka.  

V novelo zakona je poleg redne predvidena še izredna uskladitev pokojnin. "Ukrep bo začel veljati decembra 2019 in znaša sedem milijonov evrov," je povedal finančni minister Andrej Bertoncelj. Poleg redne, 2,8-odstotne, bodo tako upokojenci prihodnje leto deležni še izredne uskladitve pokojnin v višini 1,5 odstotka. 

Novela zakona predvideva tudi dvig povprečnine za občine. Po novem bo znašala 573,5 evra za kar je predvidenih  32,5 milijona evrov.

Kje bomo varčevali?

Da bi zaradi prevetih novih obveznosti uravnotežili prihodke in odhodke, se bo z novelo zakona o izvrševanju proračuna proračunska poraba prihodnje leto zmanjšala za približno 80 milijonov evrov.
Vlada namerava prihraniti 16 milijonov evrov s tem, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom tudi v letu 2019 ne bo usklajevali, pet milijonov evrov pa zaradi neuskladitve mej dohodkov, ki so pogoj za pridobitev in višino pravic iz javnih sredstev. "Tu se ničesar ne jemlje, le povečalo se ne bo za stopnjo inflacije," je povedal minister.

60 milijonov evrov pa bi v proračunu prihranili s podaljšanjem omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela javnih uslužbencev.

Vlada mora v začetku prihodnjega leta pripraviti še predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2019. "Čaka nas zahtevno in verjetno tudi mukotrpno usklajevanje postavk proračuna," ocenjuje Bertoncelj. O precej postavkah so se sicer že dogovorili, a še niso na pričakovani pozitivni ničli. "Poiskati bomo morali še precej rezerv," je dejal. Vlada namerava predlog rebalansa sprejeti čim prej v prvem četrtletju 2019.

Komentarjev 20
  • Avatar praufo
    praufo 17:52 23.november 2018.

    matematika je preprosta, ampak organizacija dela in delo bo pa zahtevno ... imamo skoraj 1/3 prebivalstva upokojencev, oni so delali in plačevali na nek konto, za katerega nihče več ne ve in je prazen ... torej sistem deluje po principu ...prikaži več solidarnosti, in badžeta, ... vse to se pa napaja iz gospodarstva ... ampak višji davki, birokracija dušijo gospodarstvo, aktivni maldi folk hodi v tujino ... kaj si še želite? bratušek predlagaj da se jutri dvignejo penzije za 50%, pa boš dobil še več

  • mira82 13:45 23.november 2018.

    Me zanima.gdaj se bo upokojil štrukelj.ko bo on upokojenc.bodo pokojnine šle.do neba.ovi samo lažejo.zaksj javnem sektorju.lete.place.v.nebo.polovica ih nec ne dela.med sihtom opravo.i soping

  • Pepe007 09:23 23.november 2018.

    Škoda, da si slovenska vlada ne more privoščiti, da bi zaposlila človeka z osnovnošolskim znanjem matematike in malo kmečke logike. Ta "razredni dodatek" je tako butast, da bo marsikdo z višjo pokojnino na letnem nivoju sedaj prejel manj kot tisti ...prikaži več z nižjo. Ampak dobro, take genijalce so upokojenci volili in kot kaže na komentatorje pred mano, so s svojim izborom zadovoljni.