Slovenija
25 ogledov

Upokojenci z višjim dodatkom

Upokojenci z nižjimi pokojninami bodo prejeli 368 evrov dodatka, upokojenci z višjimi pokojninami pa 233 evrov dodatka.

Dodatek bodo izplačali skupaj z majskimi pokojninami. Za izplačilo letnega dodatka je sicer v finančnem načrtu zavoda za leto 2010 predvidenih 136,5 milijona evrov.

V nadaljevanju obravnave neplačevanja prispevkov, ki so jo začeli že septembra lani, je generalna direktorica Davčne uprave RS (Durs) Mojca Centa Debeljak povedala, da je več kot 97 odstotkov obračunanih prispevkov tudi plačanih.

Napovedala je, da bodo že z majem tudi fizične osebe imele elektronski vpogled v obračunane in plačane prispevke.

Lani Zpizu za 1,5 odstotka več denarja
Zpiz je po njenih besedah v letu 2009 tako prejel 3,3 milijarde evrov, kar je za 1,5 odstotka več kot v letu 2008 in za 12,4 odstotka več kot v letu 2007.

Po besedah glavnega republiškega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja je kazniva dejanja na področju neplačevanja prispevkov zelo težko dokazati, saj je treba dokazati tako naklep kot povzročitev škode.

"Bila je vrsta poskusov, vendar obojega nismo uspeli dokazati," je dejal Brezovar. Delodajalci se namreč h kršitvi zatečejo v skrajni sili, je poudaril.

V razpravi je Dušan Bavec kot predstavnik delodajalcev menil, da je obravnavani problematiki namenjene preveč pozornosti. Več bi se morali po njegovem mnenju ukvarjati z velikimi problemi, ki nastajajo v kriznih časih.

Z Bavčevim mnenjem se ni strinjala Lučka Böhm kot predstavnica sindikatov. "Pogovarjamo se o posamezniku in njegovi socialni varnosti. Tu je treba pokazati določeno občutljivost," je menila.

Svet Zpiza je obravnaval še vprašanje preoblikovanja Kapitalske družbe, ki ga je predstavil predsednik uprave te družbe Borut Jamnik. Svet je v svojih stališčih, ki jih je oblikoval na podlagi razprave in jih bo med drugim posredoval vladi in državnemu zboru, poudaril nujnost po večjem vplivu Zpiza pri glasovalnih pravicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.