Slovenija
3356 ogledov

Uporabnik kalvarijo opisal kot nočno moro, ministrstvo se sklicuje na strategijo

prenosni računalnik Profimedia
Ministrstvo za digitalno preobrazbo sporočilo dobro novico: Ni vse tako črno, kot se je zdelo.

Potem ko smo pisali o slabi izkušnji enega od prejemnikov zloglasnih prenosnih računalnikov, ki jih deli ministrstvo za digitalno preobrazbo, so se odzvali predstavniki ministrstva in zatrdili, da vse ni tako zelo črno, kot se je zdelo na prvi pogled.

Spomnimo: uporabnik oziroma prejemnik enega od računalnikov za socialno šibke družine je potarnal, da je na prejetem računalniku nameščen operacijski sistem Linux (tega je v svetu v primerjavi z drugimi bolj priljubljenimi operacijskimi sistemi le 4 odstotke), za nameček pa naj bi ta BIOS (programska oprema, ki se izvede takoj po vklopu računalnika) zaklenjen tako, da se drugega operacijskega nanj ne da namestiti. A za Žurnal24 so na ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh, navedbe zavrgli in dejali, da je na računalnikih – nekateri še danes niso razdeljeni – res nameščen operacijski sistem Linux, toda da BIOS ni zaklenjen.

V praksi to pomeni, da je nanj – tako trdi ministrstvo za digitalno preobrazbo – mogoče namestiti tudi operacijski sistem Windows ali katerega od drugih operacijskih sistemov. 

Ministrstvo smo povprašali tudi, zakaj so se odločili, da bo na računalnikih nameščen operacijski sistem, ki je v svetu in Sloveniji precej manj priljubljen od sistemov Windows in iOS. Sklicujejo se na strategijo Digitalna Slovenija 2030.

"V strategiji Digitalna Slovenija 2030 smo v poglavju Digitalne kompetence in vključenost, podpoglavju Razpoložljivost in dostopnost infrastrukture zapisali, da je treba pri zasledovanju cilja digitalne vključenosti zagotoviti tudi dostopnost tehnologij, storitev in vsebin. 'Dodatno je treba razvijati prosto dostopne, odprtokodne in različnim družbenim skupinam prilagojene digitalne storitve, ki naj bodo uporabniku prijazne.' Ker je naš cilj zagotovitev digitalnih pravic slehernemu prebivalcu, smo se odločili za sistem, ki je enako dostopen vsem (ne glede na materialni položaj) in nudi uporabniško izkušnjo, povsem primerljivo s plačljivimi sistemi (ki pa uporabnike zavezujejo k plačilu naročnin in so za nekatere tako žal težko dosegljivi)," so zapisali v odgovoru. 

Vprašanje, ki se poraja, je, ali so za posameznike in otroke, ki so odraščali ob operacijskih sistemih Windows oziroma iOS, računalniki s sistemom Linux res "uporabniku prijazni". 

"Namestitev programov je za nepoznavalce Linux okolja lahko prava nočna mora oz. "misija nemogoče", razpoložljivost programske opreme je sicer na prvi pogled široka, vendar pa je večina širše uporabljanih programov hudo okrnjena oz. v večini primerov neobstoječa za Linux okolje (programi Adobe, Microsoft Office, AutoCad …)," je kalvarijo z operacijskim sistemom Linux pred časom opisal eden od uporabnikov. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je sicer v projektu, vrednem dobrih šest milijonov evrov, nabavilo 13.000 računalnikov za socialno šibke. Računalniki so več kot pol leta stali v skladišču, preden so jih začeli razdeljevati, nekaterih pa še danes niso razdelili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Enzgg4 08:09 05.avgust 2024.

    Ne vem, kaj stoka ta model. Dobil je comp zastonj in joka. Če ne mara linexa, naj comp nese sosedovemu mulcu, ki mu bo gor našravfal original piratske windowse in original piratski office pa se program za aktivacijo in to ...prikaži več je to. Ko bo moral comp vrnit, naj pa sformatira disk in vrne prazen comp.

  • Luksi 07:37 05.avgust 2024.

    Jaz ga z veseljem vzamem, ampak ne izpolnjujem pogojev. Linux ni noben bavbav, dejansko je android, ki ga uporabljamo takorekoč vsi samo močno dodelan linux. Socialec, ki se je pritožil, je pa naštel software za nekaj tisoč evrov, ki da ...prikaži več ga uporablja, kar pomeni, da ne spada med socialne probleme, ali pa je vse spiratiziral in spada v zapor...

  • Enzgg4 07:24 05.avgust 2024.

    Kakšen iOS??? To je za ajfone, ne pa pcje.