Slovenija
5105 ogledov

Evropska komisarka bo Marta Kos. Bo Slovenija dobila obljubljeni resor?

Flickr/Vlada RS
Marto Kos bo še danes zaslišal pristojni matični odbor.

"Ni več ugibanj, vlada je brez glasu proti in vzdržanih glasov potrdila nominacijo Marte Kos za evropsko komisarko. Ta nominacija gre v državni zbor pristojnemu odboru. Na podlagi mnenja odbora bo vlada, lahko tudi na dopisini seji, potrdila kandidaturo," je po seji vlade sporočil podpredsednik Gibanja Svobode in podpredsednik vlade, Matej Arčon. 

"Zagotovila ni nikoli!"

Vladi pri nominaciji nove kandidatke po odstopu Vesela teče voda v grlo, saj je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala, da bo novo ekipo Evropske komisije predstavila že v sredo. "Zagotovila ni nikoli, ker gre za odločitev predsednice Evropske komisije, ki lahko kandidata ali kandidatko tudi zavrne in ga ne pošlje v proceduro, sledijo pa tudi potrditve na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, kjer je že bila praksa zavrnive določenih kandidatov. Skratka, nobene garancije do končnega izida nihče nima," na vprašanje, ali je Marti Kos zdaj položaj zagotovljen, odgovarja Arčon. 

"Ne morem potrditi kritikam, da gre za blamažo, to je čisto normalen postopek vsake kandidature na določene pozicije. Menim, da je Tomaž Vesel velik človek, da je pokazal veličino, ko je zaznal splet okoliščin med njegovim pogledom in pogledom predsednice in določenih struktur znotraj Evropskega parlamenta in omogočil, da Slovenija predlaga drugega kandidata," glede pogojevanja in pritiskov von der Leyen pravi Matej Arčon. 

Koalicijo v nevednost pustil do konca

Predsednik vlade Robert Golob je koalicijskim partnericam ime kandidatke za evropsko komisarko predstavil le pol ure pred sejo vlade, ko mu je Marta Kos potrdila, da pristaja na kandidaturo. "Posopek kandidature in komunikacijo je prevzel predsednik vlade, ki se je v petek tudi sestal s koalicijo. Do danes je potekal razmislek o potencialnih kandidatih," je povedal Arčon. Nekatere poslankse skupine in posamezniki so že zahtevali, da se s Kos osebno sestanejo. 

Kot je znano, je Golob Marti Kos mesto komisarke ponujal že pred evropskimi volitvami, a Kos, ki bi morala biti tudi nosilka liste Gibanje Svoboda, na kandidaturo ni pristala. 

Kaj je razlog za otoplitev odnosov med Kos in Golobom?

Kos, ki je bila tudi podpredsednica stranke Gibanje Svoboda, je bila Golobova kandidatka za predsednico države, vendar jo je po tem, ko ji ni kazalo na zmago, umaknil. Kos je nato izstopila iz stranke in sporočila: "To ni več moja stranka!" 

"Vedno je potrebno v ospredje postaviti interes Slovenije in kvalitete posameznega kandidata, ki jih Marta Kos nedvomno ima. Politične prihodnosti ne moreš graditi na zamerah. Mi in večina Slovenk in Slovencev smo prepoznali, da bo Marta KMos dostojna in primerna kanddatka," na vprašanje kako to, da so se otoplili odnosi med Marto Kos in Robertom Golobom, odgovarja Arčon.  

Kateri resor bo pripadel Sloveniji?

Ursula von der Leyen, ki se zavzema za spolno uravnoteženo komisjo, je Sloveniji zagrozila, da bo, če ne bo pristala na menjavo kandidata za kandidatko, dobila nepomemben resor. Če bo zahtevo izpolnila pa naj bi dobila resor širitve, ki upravlja s šestimi milijardami evrov. Arčon o tem, kateri resor bo pripadal Sloveniji, ni hotel špekulirati. "To bo znano v sredo, ko bo predsednica komisije predstavila razrez komisije," je dejal Arčon. "Pričakujemo, da bomo dobili dober resor, če bo to širitev, bomo zelo zadovoljni," dodaja Arčon. 

"Marta Kos je zelo dobra kandidatka!"

Predsednica evropske komisije je bila, kot je znano, krična do Tomaža Vesela, ker nima političnih izkuenj. "Osebno menim, da je Marta Kos zelo dobra kandidatka, ima tudi potrebne kompetence, ki jih je sama predsednica javno napovedala, pozna slovenski politični prostor, nenazadnje je bila tudi vodja Ukoma. Bila je tudi uspešna diplomatka v Nemčiji in v Švici, kar pomeni, da se zaveda, kako pomembno je povezovanje in navezovanje stikov na parketu Evropske unije," pravi Arčon. 

Čeprav se predsednik vlade Golob glede kandidature Vesela ni posvetoval z opozicijo, so ga v opoziciji, po tem, ko se je strankam osebno predstavil, podprli. Tudi tokrat je šel postopek kandidature komisarke mimo SDS, ki je sicer zmagovalka evropskih volitev. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 22
  • Enzgg4 15:08 09.september 2024.

    Še 2 dni nazaj je zatrjevala, da je to ne zanima, ker ni vec v politiki.

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 14:52 09.september 2024.

    KATASTROFA..... ženska se spiči z Golobom, odigra užaljeno se skrega z vsemi.... vse POZABI in zdaj je spet spitzen kandidat jebote ta so glupi svobodnjaki vsi skp

  • Vespucci 14:34 09.september 2024.

    V rudnikih, v vojnah, pred plavži, v težki industriji, umazani industriji, nevarnih poklicih itd. feministične woke zagrenjenke ne forsirajo ženskih kvot ne glede na kompetence! Kdo so v 99% pokopani v Ukrajini? Moški, babnc ni, ker one so pobegnile od ...prikaži več vojne in se raje prodajajo debelim in pohabljenim zahodnjakom za fuk in gospodinjstvo! Kvote naj bodo povsod, v slabem in dobrem, če so tako željne nadvlade nad vsem in vsakim. Vse bi imele penis, ko jim paše ....!