Slovenija
34815 ogledov

V nekaterih hišah tudi do štiri metre vode

Boračevo poplave Facebook
Ponedeljkovo neurje je hudo prizadelo kraj Boračeva v Občini Radenci.

Boračevo je sinoči okoli 18. ure zajel silovit, čeprav kratkotrajen naliv, ki je trajal okoli 15 minut. Po besedah tamkajšnjega župana Romana Leljaka so se skupaj z gasilci in civilno zaščito takoj odpravili na teren, a je bila kraj nedostopen, do ljudi niso mogli.

"Ljudje so bili prepuščeni samim sebi in so brez elektrike čakali v višjih nadstropjih, da se voda umakne," je pojasnil župan. Okrog 500 prebivalcem je povsem zalilo kleti, nekaterim tudi prva nadstropja domov. Voda se je umaknila okrog polnoči.

"Na žalost je prišel tak naliv, da nobena komunalna opremljenost kaj takega ne bi mogla zadržati," je dejal Leljak. Odločil se je, da bo na današnji izredni občinski seji predlagal občinskemu svetu v sprejetje sklep, da bodo vsem občanom, prizadetih v ponedeljkovih poplavah, namenili po 1000 evrov občinske pomoči.

Po županovi oceni je bila ključna za dogodek ogromna količina dežja, ki je padel v zelo kratkem času. Meni pa, da tudi komasacije na bližnjih poljih pred leti niso pripomogle k temu, da se kaj takega ne bi zgodilo, je dodal.

"Sinočnje količine vode so zelo presegle normalne količine dežja, tega se ne da zanikati, tako da se včeraj Boračeva in Radenci v nobenem primeru ne bi rešili poplav. A v preteklosti so s komasacijami, ko so delali velike obdelovalne površine, zasipali nekatere manjše potoke in jarke in vse skupaj speljali v le en potok, kar je seveda napaka. A včeraj bi bile poplave v vsakem primeru," je še dodal Leljak.

Podrobnejšo oceno škode bodo v občini naredili v naslednjih dneh. Zaenkrat Leljak ocenjuje, da je na občinski infrastrukturi škode za okrog 400.000 evrov, na zasebnih stavbah pa prav tako več sto tisoč evrov.

Boračevo poplave | Avtor: Facebook Facebook

Poplavljena območja na severovzhodu vreme Slovenija Deli Slovenije znova pod vodo, blizu Ptuja skoraj nastal tornado

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Avatar Leon
    Leon 14:53 04.junij 2024.

    Ko so govorili o oddaji zemljišč za SUHE ZADRŽEVALNIKE VODE na kmetijskih zemljiščih so bili kmetje PROTI ! Danes smo vsi davkoplačevalci PROTI poplačilu škode ob poplavah ! Kmetavzarji sedite na traktorjih in počakajte ,da se voda odteče !

  • andrija 12:42 04.junij 2024.

    pa so že vidni golobovi popoplavni ukrepi,evropski miljoni pomoči pa so tako že zdavnaj izpuhteli

  • bobubob 08:42 04.junij 2024.

    Vremenske spremembe? Da, tisočletne vode se lahko pojavijo vsak mesec. Glejte satelitske slike(dokler so še javne) , kajti naši vremenarji že kar nekaj časa niso več to, kar je bil včasih g. Trontelj. So to, kar so že tudi npr. ...prikaži več novinarji, zdravniki, politiki, torej slepi sledilci enoumja, torej daleč od znanosti.