Slovenija
31 ogledov

V smetnjakih ni prostora

Vrečke z embalažo se zaradi preredkega odvoza neestetsko in nehigienično kopičij Žurnal24 main
Rumene vreče. Občani se pritožujejo, ker jih Publicus odvaža preredko.

Številni Postojnčani, ki od jeseni ločeno zbirajo odpadke in zato plačujejo še enkrat več, se pritožujejo, da komunalno podjetje Publicus rumene vreče z embalažo odvaža preredko, zaradi česar ležijo kar ob prepolnih smetnjakih, kazijo podobo in privlačijo potepuške mačke.

40 odstotkov manj
Ostanek. Publicus je na deponijo v Stari vasi še oktobra odložil prek 350 ton ostanka komunalnih odpadkov, aprila pa le še nekaj več kot 205 ton, kar pomeni več kot 40-odstotno zmanjšanje.

S treh na dva tedna
Tea Morčič iz podjetja Publicus nam je priznala, da so tudi sami zaznali pomanjkanje frekvenc odvoza rumenih vreč, predvsem na območju večstanovanjskih stavb. Trenutno pripravljajo analizo, na podlagi katere bodo v dogovoru z občino v roku od enega do dveh mesecev uvedli spremembe, torej še pred poletjem, ko bi bile zunaj ležeče vreče zaradi vročine in smradu še bolj moteče. “Ker pri večini večstanovanjskih stavb namestitev dodatnih posod zaradi pomanjkanja prostora ni mogoča, je edina možnost povečanje frekvence odvoza s treh na dva tedna,” je povedala 
Morčičeva.

Biološko brez plastike
Sicer pa se po njenih besedah pozitivni učinki novega sistema že kažejo: ostanek komunalnih odpadkov je manjši za 40 odstotkov, količine ločeno zbranih frakcij pa naraščajo iz meseca v mesec.

Premalo dosledni so le nekateri stanovalci v blokovskih naseljih, kjer je povzročitelje težje odkriti. Morčičeva je še opozorila, da je treba biološke odpadke v rjave posode odlagati brez plastičnih vrečk oziroma le v biorazgradljivih vrečkah, vso odpadno embalažo pa izprazniti in stisniti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.