Slovenija
10 ogledov

Več denarja političnim strankam?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vlada pripravlja novelo zakona o političnih strankah, s katerim bi podvojila mesečne proračunske dotacije strankam. SD in SDS bi tako prejeli 600 tisoč evrov več denarja.

V vladi se za spremembo zakona zavzemajo zato, ker bi s povišanjem dotacij podjetjem in drugim pravnim osebam država prepovedala financiranje strank in njihovih volilnih kampanj, omenjila pa bi tudi višino daril, ki jih ne smejo podariti državljani: z desetih povprečnih plač ali 14.389 evrov na tri plače ali 4317 evrov, poroča časnik Delo. Poleg tega pa bi morale stranke razkriti vse, ki so jim podarili več kot 1438 evrov.

Večje stranke so zadnji dve leti zbrale po dober milijon evrov. Po predlogu novele zakona pa bi vsako leto prejele za 2,7 milijona evrov dodatnih dotacij iz državnega proračuna, nekaj pa bi lahko še zbrale od državljanov. Po pisanju časnika bi tako lahko dobile tudi trikrat več kot zadnji dve leti.

O zakonu vlada še ne odloča, saj po besedah sekretarja na notranjem ministrstvu Dušana Vučka, kjer zakon tudi pripravljajo, ni mogoče izključiti popravkov zaradi finančnega ministrstva in pravnikov.

Prvo bi moralo zagotoviti dodatna finančna sredstva, saj v proračunskih načrtih ni dodatnega denarja za stranke.

Po mnenju pravnikov pa je kočljivo iz državnega financiranje izključiti stranke, ki jih je volilo manj kot dva odstotka volivcev. Doslej je bila namreč meja en odstotek.

Zadolžene stranke
Parlamentarne stranke se sicer soočajo z velikanskimi dolgovi. LDS je tako lani pridelala 1,3 milijona evrov minusa. Sledi ji SD z 1,2-milijonsko izgubo. Z izgubo so lani poslovale še Zares, SLS in NSi.

Največ posojil med strankami pa ima najetih SDS (1,6 milijona evrov), ki je sicer lansko leto zaključila z največjim dobičkom med strankami (312.370 evrov). S presežkom sta poslovali tudi SNS in DeSUS.

Komentarjev 1
  • luka 07:55 29.junij 2011.

    spet iz proračuna čeprav denarja ni kva se čaka