Slovenija
4286 ogledov

Vlada noče razkriti pisma, ki ga je Golobu poslala von der Leyen, kaj je razlog?

Ursula von der Leyen na obisku v Sloveniji Anže Malovrh/STA
Vlada je zavrnila zahtevo poslanca Breznika o razkritju pisma von der Leyen Golobu. Pravni strokovnjak meni, da bi z vsebino pisma morala biti seznanjena tudi javnost.

Poslanec SDS Franc Breznik, predsednik odbora Odbora za zadeve Evropske unije, je pred sklicem seje odbora, na katerem bi se poslancem predstavila nova kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos, od vlade zahteval dodatno dokumentacijo. Konkretno gre za pismo, oziroma dopis, ki ga je predsednica Evropske komisije posredovala predsedniku vlade Robertu Golobu.

Po naših informacijah je von der Leyen v pismu Golobu med drugim sporočila, da bo Slovenija v primeru, če kandidata Tomaža Vesela ne zamenja s kandidatko, dobila nepomembno mesto v novi Evropski komisiji.

Preberite tudi:  Tomaž Vesel Slovenija Tomaž Vesel: "Počutim se kriv, ker nisem ženska!"

Vlada je imenovala novo kandidatko po tem, ko je od kandidature odstopil Golobov kandidat Tomaž Vesel. Kos je na kandidaturo pristala v ponedeljek, še isti dan je vlada njeno ime posredovala v državni zbor s pričakovanjem, da bo seja odbora sklicana še isti ali naslednji dan. 

Breznik je zahtevo na vlado naslovil že v ponedeljek, ko je vlada predstavila novo kandidatko, ki je zamenjala Tomaža Vesela. "Mi želimo samo argumente predsednice Evropske komisije, zakaj je bil zavrnjen," pravi Breznik, ki naj bi sejo odbora sklical takoj, ko bo gradivo prejel.  

Franc Breznik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vlada Breznikovo zahtevo zavrnila

Vladne službe so Brezniku hitro posredovale odgovor, v katerem so njegovo zahtevo zavrnile, češ da je za zaslišanje nove kandidatke nerelevantna. Breznik vztraja, da morajo biti poslanci seznanjeni z razlogi, zaradi katerih naj bi bil Vesel pri von der Leyen zavrnjen, saj bodo člani odbora na podlagi teh informacij tudi lahko ocenili novo kandidatko. 

Breznik je tako na vlado poslal novo zahtevo in pri tem navedel, da v primeru, če gre v dopisu predsednice Evropske komisije za tajne podatke, sejo odbora v tem delu za javnost zaprejo. 

Poslanec lahko zahteva, vlada lahko zavrne

"Predsednik parlamentarnega odbora seveda ima pravico od vlade zahtevati dodatno dokumentacijo, je pa vprašljivo, ali so podatki o komunikaciji med predsednikom vlade in predsednico Evropske komisije relevantni pri zaslišanju nove kandidatke. Predsednik odbora ima pravico zahtevati dodatno dokumentacijo, vlada pa to lahko zavrne, če gre za to, da je dostopnost do dokumenta omejena," pravi pravni strokovnjak dr. Rajko Pirnat. 

Marta Kos | Avtor: Anže Petkovšek Marta Kos Anže Petkovšek

EU čaka na Slovenijo

Vlada lahko novega kandidata potrdi in njegove ime posreduje v Bruselj šele po tem, ko se kandidat predstavi pristojnemu odboru. Ker se to še ni zgodilo, je predsednica Evropske komisije von der Leyen prestavila predstavitev razreza nove komisije, ki je bila predvidena za danes. Po oceni poznavalcev bruselske politike, neimenovanje slovenskega kandidata sicer ni edini razlog. Več o tem tukaj.

Predsednik odbora ima tudi pravico, da sejo odbora skliče dva tedna po tem, ko DZ prejme predlog kandidata, kar pomeni, da se zna zgoditi, da bo von der Leyen morala počakati še kak dan ali več.  

Pirnat: Javnost ima pravico vedeti, kaj je zahtevala von der Leyen

"Menim, da se informacije o dopisu von der Leyen, v katerem naj bi navedla razloge za odstop Vesela, ne tičejo toliko odbora, kot se tičejo javnosti. Rad bi poudaril, da mora biti javnosti omogočen dostop do teh podatkov, politika je javna zadeva in javnost ima pravico poznati razloge. Če je kateri od podatkov v dopisu tajen pa ne vidim razloga, zakaj vlada tega ne bi pojasnila," še pravi Pirnat. 

"O novem kandidatu smo odločali izključno na temelju odstopa Vesela"

Na vladni urad za komuniciranje smo naslovili naslednja vprašanja glede tega, zakaj poslancu Brezniku ne posreduje zahtevane dokumentacije, ali je dopis von der Leyen označen z oznako tajno in tudi, zakaj pisma von der Leyen ne predstavi javnosti. Odgovor, ki smo ga prejeli se glasi: "Vlada Republike Slovenije je v odgovoru predsedniku odbora za evropske zadeve Francu Brezniku pojasnila, da je vlada o novem predlogu kandidature odločala izključno na temelju odstopa prejšnjega kandidata, ter mu posredovala gradivo, ki je predstavljalo podlago za odločanje vlade o novem predlogu kandidature."

Janša: Kaj je pravna podlaga vlade, da dokumente skriva?

"Ste kje videli podpisano odstopno izjavo Tomaža Vesela, na podlagi katere naj bi se začel nov postopek kandidature? V vladnem gradivu je ni bilo. Kot tudi ne dopisa predsednice EK z dne 5.9.2024, v katerem ni navedene pravne podlage, ki omogoča PEK zavrnitev kandidature še pred zaslišanjem v EP. Ne samo poslanci, tudi javnost ima pravico, da se seznani z obema dokumentoma. Poznate kako pravno podlago, ki bi vladi omogočala, da oboje skriva?" sprašuje tudi predsednik SDS Janez Janša. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • kembl665 16:45 11.september 2024.

    V vsakem primeru bomo dobili nepomembno mesto EK, ne glede na to kako Denlajdra pritiska.

  • ginko 16:42 11.september 2024.

    Kakšna vlada. Golazen, ki je izvoliloo današnjo fašistično vladajočo golazen 420.000 golazni in 490.000 nevolivcev .

  • brandy3 16:40 11.september 2024.

    Državljani imamo dolžnost da izvemo kako neka ne izvoljena Von der Leyen manipulira s suvereno državo Slovenijo. Ne samo zaradi Vesela, ampak ker je v prejšnjem mandatu dokazala, da je nesposobna bi morala oditi ona. Hvala, da je naši MEP ...prikaži večP niso podprli, mislim, da tudi SDS ne.