Slovenija
12 ogledov

Vlada z drugim paketom spodbuja rast

radovan žerjav Nino Verdnik
16 zakonov s 75 ukrepi. Na drugi paket za spodbujanje gospodarstva vlada, ki je zakone sprejela danes na svoji redni seji, stavi veliko. Šušteršič pričakoval včerajšnjo kritiko iz Bruslja.

Med ukrepi je gospodarski minister Radovan Žerjav izpostavil odpravo administrativnih ovir ter nekatere finančne spodbude in razbremenitve. Za oživitev gospodarske aktivnosti bo vlada preko javnih razpisov dodatno namenila 377 milijonov evrov, je napovedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Od tega bodo 148 milijonov evrov predstavljale subvencije, 50 milijonov evrov garancije, 179 milijonov evrov pa bo namenjenih za izvajanje javnih investicij.

Poudarki ukrepov

Spremembe zakona o gospodarskih družbah: upoštevane bodo številne pripombe in zahteve Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), prav tako bo z odpravo obveznega članstva sledila željam članov OZS novela obrtnega zakona.

Cene zemljišč: spremenjena bo zakonodaja na področju ravnanja s stvarnim premoženjem ter zakona o kmetijskih zemljiščih. Vlada želi občinam omogočiti, da v industrijsko-obrtnih conah "ponudijo zemljišča potencialnim investitorjem ne zastonj, ampak za en evro". Žerjav izpostavlja, da je veliko že zgrajenih industrijsko obrtnih con praznih.

Gradnje in lastna oskrba z vodo: spremembe zakonov o graditvi objektov, o prostorskem načrtovanju, o kmetijstvu ter o varstvu okolja bodo odpravile administrativne ovire. Postopki pridobitve gradbenega dovoljenja se bodo bistveno skrajšali, veljavnost okoljevarstvenih dovoljenj za naprave in obrate pa podaljšala. S spremembami zakona o vodah se bo poenostavilo postopke izdajanja vodnih pravic za lastno oskrbo s pitno vodo.

Ravnanje z odpadki: vzpostavitev sistema, ki bo zagotavljal transparentno financiranje ravnanja z odpadki. "Pri izvajanju storitev je treba zagotoviti konkurenčnost in bolj jasno odgovornost družb, ki so nosilke shem za ravnanje z odpadki," je dejal Žerjav.

Insolventna podjetja: nameravajo upoštevati nekatere rešitve prejšnje vlade, dodati pa med drugim bistveno skrajšanje trajanja postopkov ter odpravo določb, ki posameznim deležnikom omogočajo zavlačevanje in zlorabe postopka. Večji poudarek naj bi namenili reševanju zdravih delov insolventnih podjetij, ki imajo pogoje za obstoj in rast.

Skoraj 400 milijonov spodbud

Za oživitev gospodarske aktivnosti bo vlada preko desetih javnih razpisov dodatno namenila 377 milijonov evrov. Od tega bodo 148 milijonov evrov predstavljale subvencije, 50 milijonov evrov garancije, 179 milijonov evrov pa bo namenjenih za izvajanje javnih investicij.

Javnih razpisov bo deset, med njimi pa je Žerjav izpostavil razpis za investicije v tehnološko opremo in stroje, za spodbujanje zaposlovanja v razvojnih podjetjih, za tehnološko inovativne projekte, za neposredne tuje investicije, za podporo naložbam v kmetijstvu, za investicije v energetsko prenovo stavb v lasti lokalnih skupnosti ... Vlada želi tudi zagotoviti enostavnejšo shemo kreditov za mikro in majhna podjetja preko SID banke in morda tudi poslovnih bank, je še dejal.

Kritiko iz Bruslja pričakovali

Vlada se je danes seznanila tudi s priporočili Evropske komisije glede slovenskega reformnega in proračunskega programa. Kot je znano, so bili v EU včeraj precej kritični do dosedanjega izvajanja njihovih priporočil, ki jih je bilo skupno šest. V Bruslju so namreč ugotovili, da je Slovenija v enem letu izpolnila le polovico enega priporočila za izhod iz krize.

Kot poudarja finančni minister Janez Šušteršič, so priporočila pričakovana. Vlada po njegovih besedah namreč v treh mesecih še ni mogla pripraviti in uveljaviti vseh s strani komisije pričakovanih rešitev, predvsem pokojninske reforme in reforme trga dela.

Pričakovano je tudi opozorilo glede ustrezne dokapitalizacije bančnega sektorja, saj rešitve na tem področju še niso predstavljene in dokončno dorečene.

Po Šušteršičevem prepričanju je ob tem pomemben predvsem pozitiven odnos do stvari, ki so že narejene – ukrepi za uravnoteženje javnih financ. Na tem področju je sporočilo Evropske komisije jasno – ukrepi gredo v pravo smer, obstaja pa vprašanje natančne izvedbe.

Komentarjev 1
  • 1111 19:57 31.maj 2012.

    ...kritiko iz Bruslja pričakovali... za kritike slovencev, pa jih ne briga...