Slovenija
2372 ogledov

Vohuna iz Slovenije gostovala na ruski državni televiziji, to sta povedala

Artjom in Ana Dulcev ob prihodu v Moskvo (in Vladimir Putin) Profimedia
Ruska vohuna, ki sta bila del mednarodne izmenjave zapornikov, sta gostovala na državni televiziji (Rusija 1), kjer sta povedala, kako je potekalo njuno delo v Sloveniji ter kasnejša odmevna izmenjava.

Rusa Artjom in Ana Dulcev, ki sta v Sloveniji delovala in živela z argentinskima potnima listoma (Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos), sta v Sloveniji delovala kot ruska vohuna, policisti pa so jih v sodelovanju s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) aretirali 5. decembra 2022 na Primožičevi 35 v Ljubljani. Sledilo je dobrih 19 mesecev pripora za oba, nato pa velika izmenjava zapornikov med Zahodom in Rusijo, del katere sta bila tudi vohuna, skupaj z mladoletnima otrokoma. V domovini so jih sprejeli kot heroje, včeraj pa sta prvič gostovala na kateri od televizij. 

V pogovoru z ruskim novinarjem državne televizije (Rusija 1) sta povedala, da sta zaradi neuporabe ruskega jezika tudi že malce pozabila ruščino. "Ne razmišljaš več v svojem jeziku, sam sebe kontroliraš. In ko smo prileteli v Rusijo, sva ugotovila, da ne znava več govoriti," je v slišno slabši ruščini dejala Dulceva in dodala, da sta si v prvih izgovorjenih besedah pomagala tako, da sta v pogovoru z bližnjimi na listke zapisala besedilo ter ga tudi prebrala. Artjom je dodal, da z ženo Anno sicer govorita tri jezike. 

Artjom prihaja iz Baškirije, Ana pa iz Nižnjega Novgoroda, spoznala sta se v diskoteki ter se poročila, še razkriva novinar v prispevku državne televizije. V Sloveniji sta se izdajala za lastnico umetniške galerije in lastnika IT-podjetja. 

Par je imel tudi dva otroka, ki sta šele na letalu izvedela, da sta Rusa in ne Argentinca. Otroka, rojena v Latinski Ameriki, maternega jezika ne znata, družina namreč komunicira v španščini, sin je včeraj praznoval deveti rojstni dan. "Otrokoma sva na letalu povedala, da smo Rusi, da so oni Rusi, da smo mi Dulcevi," se je trenutka, ko sta starša otrokoma razkrila resnico, spominjala Ana. Hčerka Sofia je po besedah Artjoma začela jokati, sin Daniel pa se je na to dejstvo odzval bolj umirjeno.

"Najpomembnejša stvar za nas je družina in to nas drži skupaj. Družina je država," je čustveno poudaril Artjom. Po besedah njegove žene si je Argentina prizadevala, da bi otroke odpeljala v Argentino k drugi družini, a da je slovenska obveščevalna služba to preprečila. "Čutili smo, da se je na Slovenijo vršil velik pritisk obveščevalnih služb drugih držav," je poudarila Ana.

Novinar v prispevku razkrije tudi to, da sta bila lahko Artjom in Ana v času pripora (ona na Igu, on na Povšetovi) z otrokoma v stikih, pomagala sta jima celo delati domače naloge in ju pripravljala na državna tekmovanja. Artjom je razkril, da ju je v priporu redno obiskoval pripadnik ruske zunanje obveščevalne službe (SVR).

Artjom je sicer poudaril, da se mu je izmenjava zdela kot gledališka predstava in da bi se temu dalo izogniti. "Čelada, lisice pripete na pas, barvne hlače, to je bil njihov cilj – pokazati se," je pojasnil. Letalski prevoz iz Slovenije v Turčijo (Ankara), kjer se je zgodila izmenjava zapornikov, so organizirale Združene države Amerike, nato pa sta v Ankari sedla na rusko letalo.

1/5
Profimedia

Na letališču Vnukovo v Moskvi je vse zapornike, ki so bili del izmenjave z Zahodom, na rdeči preprogi sprejel sam predsednik Rusije Vladimir Putin v družbi ruskega političnega vrha, s čimer je dal vedeti, kako pomembni so tajni vohuni za državo. Artjom Dulcev je v intervjuju sicer še poudaril, da sta z ženo čutila čutila ogromno podporo ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa tudi zunanje obveščevalne službe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 11:57 06.avgust 2024.

    "Po besedah njegove žene si je Argentina prizadevala, da bi otroke odpeljala v Argentino k drugi družini, a da je slovenska obveščevalna služba to preprečila. "Čutili smo, da se je na Slovenijo vršil velik pritisk obveščevalnih služb drugih držav," je ...prikaži več poudarila Ana."........ ...Vse povedano, smo hlapčki, prej prvi na vasi, sedaj zadnji v mestu..

  • Željko 11:35 06.avgust 2024.

    Pa to je noro mi zajamemo smo težke ruske vohune, medtem ko v Rusiji ni enega našega vohuna in so Rusi primorani loviti učitelje, novinarje in take same dobre ljudi. Pa koga imate vi politiki Evrope za budale mene ne

  • Ender3 11:21 06.avgust 2024.

    Ana D. je imela velik privilegij objeti se s Putinom..