Slovenija
67406 ogledov

Vrag je odnesel šalo: Arso za celotno državo prižgal oranžni alarm

vreme Ljubljana sneg Bralec
Sneg do nižin in močan veter bosta danes in jutri povzročala preglavice ljudem po celotni državi.

Zimskega vremena še ni konec in čeprav je še pred dnevi po bolj optimističnih scenarijih kazalo, da se bo le počasi ogrelo, pa je po zadnjih napovedi videti, da bo toplejše vreme nastopilo šele ob koncu tedna, pišejo vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Danes nas čaka burno vremensko dogajanje, zato so prižgali tudi oranžno opozorilo za celotno državo. Ponekod bo snežilo do nižin, na jugozahodu države pa bo preglavice povzročal še močan veter.

Radarsko sliko padavin lahko spremljate na tej povezavi.

Arso opozorilo | Avtor: Arso Arso

"Nad Genovskim zalivom že nastaja majhen ciklon, ki se bo ponoči razširil nad Jadran. V višinah bodo zapihali vlažni južni vetrovi, medtem ko se bo krepil sprva še hladen vzhodni zračni tok. Kombinacija, ki nam običajno prinese padavine in nizko mejo sneženja. Ob približevanju ciklona se bo na Primorskem krepila burja, ki lahko že pozno popoldne na izpostavljenih mestih dosega sunke blizu 100 km/h, v večernih urah pa se bo še nekoliko okrepila, posamezni sunki bodo presegali 100 km/h! Vetrovno bo tudi drugod," opozarjajo vremenoslovci.

Padavine se bodo na zahodu začele pojavljati že proti večeru, ko se bodo tudi okrepile in se ponoči razširile nad vso Slovenijo. Nad severnim Jadranom bodo možne nevihte, jakost padavin bo tudi pri nas kar izrazita, dodajajo.

Sneg do nižin

Ob močnejši intenziteti se lahko ponoči in v torek zjutraj meja sneženja spusti vse do nižin: "V višjih legah, nad okoli 500 m, bo zapadlo od 5 do 15, krajevno tudi do 20 cm snega. Sneg bo pod nadmorsko višino 900 m južen, zato bo ob že olistanem drevju nevarnost snegoloma! Večinoma bo snežilo pred prometno konico, vseeno jutri zjutraj pričakujemo vsaj krajevno slabše vozne razmere. Težav v prometu pa ne bo več povzročala burja, ki bo do jutra že precej oslabela."

Na portalu Neurje.si so pripravili tudi napoved novozapadlega snega (povezava).

Kaj sledi?

Po napovedih vremenoslovcev Agencije RS za okolje bodo jutri čez dan padavine sprva oslabele in predvsem v zahodnih krajih tudi ponehale. Čez dan pa nas bo od vzhoda znova dosegla vremenska fronta s padavinami. "Dotekala bo toplejša zračna masa, meja sneženja se bo počasi dvignila nad nadmorsko višino 1000 metrov," dodajajo.

Tudi v sredo in četrtek kaže na oblačno in hladno vreme z občasnimi padavinami, deloma plohami, meja sneženja bo znova razmeroma nizko. Napoved količine padavin je še negotova, še pišejo meteorologi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • hudini 17:12 22.april 2024.

    Joj,podnebne spremembe planet se nezaustaljivo ohlaja,bo treba avte na premog predelat

  • ivo5 17:01 22.april 2024.

    S takim naslovom je Žurnal pravi glasnik ustvarjanje nepotrebne panike. Tako novinarstvo je ''ubogo''. Žalostno.

  • Avatar NickMason
    NickMason 16:42 22.april 2024.

    Verjetno za vsak alarm dobijo dodatek,pol je ša alarm za vsako malenkost