Slovenija
98088 ogledov

Vreme: Najhuje bo v petek!

Saharski pesek
Večina modelov od petka dalje kaže na kar veliko verjetnost krajevnih ploh in neviht.

Saharski prah bi lahko vplival na najvišje dnevne temperature v prihodnjih dneh. Pogled v prihodnji meseca pa za zdaj kaže na zelo dinamično vreme.

"Danes bo čez Nemčijo, Poljsko, Belorusijo in naprej proti severovzhodu potovala vremenska fronta. Njen vpliv bomo čutili v obliki vetra, saj bo v noči na četrtek zlasti na severovzhodu zapihal severni veter, ki bo zjutraj in dopoldne obrnil v severovzhodno oz vzhodno smer in počasi slabel. To bo nekoliko znižalo najvišje temperature za jutrišnji dan, zato bo dve do tri stopinje hladneje kot danes," pričakovanja za jutrišnji dan povzema Ciklon.si. 

O tem, da nad naše kraje prihaja nova pošiljka saharskega peska, lahko preberete tukaj. "Za vzhodni del je napovedano, da bo v zraku bistveno manj saharskega peska kot na zahodu. Sicer pa prvi val peska imamo tu, drugi del prihaja proti večeru in tretji v petek, ko se pričakuje najvišje koncentracije PM10 delcev, ki so nevarni za naše zdravje. V petek se pričakuje tudi najbolj vroč dan s temperaturami med 30 °C in 36 °C," pravijo. Ob tem opozarjajo, da bi lahko saharski pesek zaviral segrevanje, zaradi česar bi lahko bile temperature 3 do 4 stopinje nižje od napovedanih.

V soboto oziroma nedeljo lahko pričakujemo konec vročinskega vala. "Že v noči na soboto lahko pričakujemo plohe in nevihte pod vplivom vremenske motnje na območju Alp. Ob koncu tedna pa bo na nas vplivala višinska motnja, ki se bo spustila iznad severnega dela Atlantika in bo potovala proti severnemu delu Sredozemlja. Od njene bližine pa bo odvisna intenziteta vremenskih pojavov nad Slovenijo."

Večina modelov kaže na kar veliko verjetnost krajevnih ploh in neviht. Glede na skupinski izračun evropskega modela, ki je v primerjavi z dugimi bolj suh, bi največ padavin lahko padlo med ponedeljkom in sredo.

"Ni pa nujno, da bo to zadnja višinska motnja v tem mesecu, v zadnjih dneh junija lahko pričakujemo novo, vendar je še predaleč za resno napoved," dodajajo. Skladno s pričakovanji bo junij nadpovprečno namočen in nadpovprečno topel mesec. Kaj kaže pogled naprej? "Če pogledamo julij, jaz ne vidim dolgočasnega vremena, verjetno lahko pričakujemo precej dinamično vreme, izmenjavala pa se bodo bolj sveža in precej toplejša obdobja z dokaj pogostimi prehodi vremenskih front.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 06:49 20.junij 2024.

    Če cepivo ni delovalo ,tudi pesek ne bo

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:28 20.junij 2024.

    "Skladno s pričakovanji bo junij nadpovprečno namočen in nadpovprečno topel mesec" Evo,kaj sem rekel,da bo članek o najtoplejšem juniju,pa čeprav je bil prva dva tedna krepko pod povprečjem!!! Agenda gre naprej,ovce pa jim še kar verjamejo!!!

  • Ender3 22:24 19.junij 2024.

    Te ciklične vremenske spremembe bodo za počutje obremenjujoče..