Slovenija
31767 ogledov

Vreme: Pričakujemo lahko supercelične nevihte, tako se bodo gibale

1/2
Darko Pišek
Hladna fronta se pomika čez vzhodne Alpe in bo popoldne prešla Slovenijo. Nevihte se bodo zelo hitro gibale od zahoda proti vzhodu, prinašajo krajevno debelo točo, hude nalive in močan veter.

Pred nami je vremensko buren dan, na Agenciji za okolje RS (Arso) napovedujejo, da bodo do večera možne posamezne močne nevihte s točo, nalivi in močnimi vetrovnimi sunki. Izdali so oranžno opozorilo, ki velja za celotno Slovenijo. 

Arso ob tem svari pred nevarnostjo zadrževanja na prostem in v bližini dreves, daljnovodov in v bližini hudourniški vodotokov. "Tudi zvečer bo vremensko še zelo nestanoviten in žal ne bo primeren za dogodke na prostem. Nevihte z vetrovnim pišem bodo predvidoma zajele tudi Slovensko obalo in večji del Istre," piše v zadnji napovedi Arsa, kjer dodajajo, da se bo vremensko dogajanje ponoči umirilo. "Nato burnejšega vremena vsaj nekaj dni ne pričakujemo," dodajajo. 

"Tudi trenutna satelitska slika potrjuje razvoj močnih neviht, ki bodo v prihodnjih urah še intenzivnejše. Predvsem na vzhodu se lahko razvijejo močna krajevna neurja! Naše vremenske karte nakazujejo možnost zelo debele toče predvsem za okolico med Krškim in Novim mestom," opozarjajo na vremenskem portalu Neurje.si. 

Gibanje padavin spremljajte na radarski sliki padavin na tej povezavi. 

Oblačno vreme na hrvaški obali Vremenska napoved Svet Pozor: Tudi Hrvati prižgali alarme, to vas čaka na dopustu

Razvoj izoliranih superceličnih neviht

Pojavljale se bodo predfrontalne nevihte, ki bodo lahko prerasle v krajevna neurja. Nevihte se bodo zelo hitro gibale od zahoda proti vzhodu, prinašajo krajevno debelo točo, hude nalive in močan veter. "Zaradi močne heličnosti lahko pričakujemo razvoj izoliranih superceličnih neviht (vzgornik nevihte se vrtinči zaradi striženja vetrov, kar rezultira v možnost debele toče), ki bodo krajevno lahko postregle z debelo točo in silovitim vetrom. Ob nevihtah bodo prisotni kratkotrajni nalivi (močni)," opozarjajo vremenoslovci portala Neurje.si, kjer so objavili karto (spodaj) gibanja neurij. 

 "V pasu z rdečo barvo pričakujemo najbolj pestro dogajanje, saj trenutno tam veljajo najmočenjši pogoji za razvoj krajevnih neurij," dodajajo. 

 | Avtor: neurje.si neurje.si

Zaradi močno labilnega ozračja bodo neurja možna povsod, zato je praktično celoten pas od Italije, Slovenije, Hrvaške in Madžarske obarvan v 2. stopnjo nevarnosti.

2. stopnja nevarnosti pomeni, da obstaja verjetnost nastanka zelo močnih neviht ali nevihtnih sistemov. Možnost razvoja lokalnih neurij s točo do 7 cm debeline. Veter oz. nevihtni piš lahko doseže 100 km/h in povzroči ogromno škode. Možnost razlivanja vodotokov, hudourniških poplav, itd.

Vreme jutri

Ponoči bodo padavine postopno ponehale, začelo se bo jasniti. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem do 19 °C.

Jutri bo spremenljivo oblačno, možna bo kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, na Primorskem do 28 °C

Obeti

V sredo bo pretežno oblačno. Predvsem na severozahodu bodo občasno manjše krajevne padavine. V četrtek bo več sonca, popoldne bo lahko nastala kakšna ploha.

Napoved od 4. do 9. julija 

Nad nami bo območje visokega zračnega tlaka, le v četrtek bo v višinah še višinska dolina s hladnim in nestabilnim zrakom.  V četrtek bo sicer sončno s kakšno popoldansko ploho. Tudi v petek, soboto in nedeljo bo sončno, v nedeljo popoldne bodo že možne posamezne nevihte, nekaj padavin bo v noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan, v torek pa bo zelo verjetno suho. Najvišje temperature bodo po nižinah od 25 do 30 stopinj Celzija.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Toma 14:42 01.julij 2024.

    Sem gledal radarsko sliko in šel 2 uri prej domov (Posavje - BK) 150/uro, tako, da ni bilo panike ;-)

  • bobubob 10:28 01.julij 2024.

    Vse za zmago Ukrajine ! Da to nima zveze z vremenom? O, pa še kako !! Če dobro opiješ kakega 'meteorologa', zveš vse.