Slovenija
9288 ogledov

Vreme: To nas čaka popoldne, burno bo do noči

Neurje dež veter dež z vetrom povodenj deževje vreme nevihta Profimedia
"Padavine bodo zelo dolgotrajne, skupna količina pa bo zelo visoka," pravi vremenoslovka Eva Bezek. Prihaja konkretna ohladitev.

Za celotno države danes velja oranžno opozorilo za močnejše nalive. V veljavi je tudi rumeno opozorilo zaradi močnejših sunkov vetrov. Rumeno opozorilo bi lahko čez dan prešlo v oranžno, ko nas bo dosegla hladna fronta.

Povečini piha jugozahodni veter, ki se ob obali krepi in prinaša nad naše kraje vlažen zrak, ki se razvoja v nevihte. Močnejši nalivi so se ponoči že razvili ob obali. Največ padavin je ponoči sicer padlo na severozahodu države, podobno pa se pričakuje tudi danes tekom dopoldneva, je za Val202 povedala dežurna vremenoslovka Eva Bezek. Zaradi jugozahodnega vetra se nevihte pomikajo nad območjem celotne države, tako da je že deževalo tudi v Prekmurju.  

Do danes zjutraj so po podatkih Arsa največ dežja zabeležili na Kaninu, in sicer 45 mm, sledijo portorož (44 mm), Ilirska Bistrica (42 mm), Slavnik (36 mm) ter Bovec in Koper (33 mm). 

Razmere so izredno zahtevne na Obali. Po podatkih prometno-informacijskega centra je na hitri cesti Izola - Škofije na več odsekih močno oviran promet zaradi poplavljenega vozišča. Kot poroča Radio Capris, je potrebna velika previdnost. 

"Tudi po regionalnih cestah na obali vozite previdno. V okolici Izole, Kopra in Bertokov so številni odseki poplavljeni," opozarjajo na prometno-informacijskem centru. Zaradi poplavljenega vozišča je oviran promet na cesti Pivka - Ilirska Bistrica pri Ribnici. Na dolenjski avtocesti je zaradi vode na vozišču zaprt izvoz na počivališče Podsmreka proti Ljubljani. Na primorski avtocesti je med Senožečami in Gabrkom proti Kopru zaprt prehitevalni pas. Na gorenjski avtocesti je oviran promet na izvozu Brnik proti Ljubljani.

Zaradi močnih nalivov je lahko na cestah večja količina vode. Prilagodite hitrost in varnostno razdaljo. Zaviralna pot je na mokri cesti do štirikrat daljša kot na suhi cesti. Prvo pravilo ostaja nespremenjeno – upoštevajte varnostno razdaljo. Več o tem, na kaj paziti v tem vremenu, lahko preberete tukaj

Razporeditev padavin bo drugačna

"Trenutno se ob vplivu jugozahodnih vetrov obnavlja širok pas padavin, ki se razteza od Piranskega zaliva pa vse do Zasavja. Takšno radarsko animacijo bomo očitno spremljali celoten dan, kajti šele ponoči bo veter zaradi ciklona (ki se bo še poglobil) spremenil v južno smer (kvarnerski dimnik). Ob tovrstnem deževju bo razporeditev padavin drugačna, kot so nakazovali modeli. Višja vrednost padavin je lahko sedaj bolj vzhodneje, kot pa na skrajnem zahodu, kar so modeli nakazovali včeraj," so okrog pol devetih objavili na portalu Neurje.si

Popoldne nas bo dosegla hladna fronta, kar pomeni, da bodo takrat zapihali močni vetrovi severnih smeri. Ob srečanju tople in hladne zračne mase bodo nastale nove močnejše nevihte. Vremenoslovci pričakujejo burno dogajanje do noči. Do petkovega jutra pa naj bi se razmere umirile.

dež dežnik vreme | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi prihoda hladne zračne mase se bo ohladilo. Že danes popoldne se ponekod lahko ohladi za deset stopinj. Jutri čez dan lahko pričakujemo najvišje temperature do 13 °C. Tudi v naslednjih dneh bo nato še oblačno in hladno. Meja sneženja se lahko v noči na petek ponekod na severu države spusti do nadmorske višine okoli 1.400 metrov.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

"Padavine danes bodo zelo dolgotrajne in bo skupna količina padavin lahko zelo visoka," še opozarja Eva Bezek.

Po besedah meteorologa Blaža Štera bo za izrazito vremensko spremembo krivo ciklonsko območje nad severnim Sredozemljem. "Vemo, da je morje v tem času zelo toplo in ima veliko vlage. Ta sredozemski ciklon bo prinesel južne vetrove. Padavine bodo začele nastajati na naših zahodnih gorskih pregradah in pričakujemo, da bodo prve plohe in nevihte zlasti v zahodnih krajih, proti jutru pa se bodo verjetno še nekoliko okrepile in se pomaknile nad osrednjo in tudi vzhodno Slovenijo," je pojasnil v izjavi za medije v sredo popoldne.

neurje nevihta poplave Cerklje | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj sledi v prihodnjih dneh?

V petek bodo padavine čez slabele in popoldne povečini ponehale. Na severu države bo pihal severni veter, burja na Primorskem pa bo slabela. V soboto in nedeljo kaže po podatkih agencije za okolje na zmerno do pretežno oblačno vreme z nekaj jasnine na Primorskem. V vzhodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. V severni Sloveniji bo pihal zmeren severni veter.

V prihodnjem tednu lahko povečini pričakujemo oblačno vreme z občasnimi padavinami, ki bodo verjetnejše v vzhodni polovici Slovenije. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 15 in 20 °C.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:17 12.september 2024.

    Danes bodo še vsaj štirje članki o dežju in o tem, da veliko dežja prinese več vode..Ste povsem pobebavili s tem pretiravanjem in strašenjem ?!

  • Avatar NickMason
    NickMason 07:59 12.september 2024.

    https://www.youtube.com/watch?v=coZKaWB2lZg