Slovenija
6276 ogledov

Vreme: Tu so prve napovedi, kaj nas čaka septembra

Vročinski val Evropa Severe Weather Europe
Verjetno bo september precej dinamičen in hkrati nevaren mesec.

Še vedno se sprašujemo, ali bo to poletje najbolj vroče v zadnjih 150 letih, pišejo na portalu Ciklon: "Če smo bili do polovice avgusta temperaturno enaki z letom 2003, smo v zadnjih petih dneh izgubili eno desetinko stopinje."

Prvi jesenski mesec september je pred vrati, Sredozemsko morje pa še vedno rekordno toplo. Verjetno bo september precej dinamičen in hkrati nevaren mesec. Morje bo še nekaj časa zelo toplo, za september so značilne hitre spremembe zračnih mas, ki lahko privedejo do poplav, vodnih tromb. Zaradi temperature morja je verjetnost teh pojavov precej visoka.

"Evropski model za september še naprej kaže nadpovprečno toplo vreme, padavinsko pa kaže na kar aktiven severni del Sredozemlja," pišejo na portalu Ciklon in dodajajo: Po padavinski sliki bo nadpovprečna količina padavin padla nad jugozahodno oziroma zahodno polovico Slovenije. To so le prvi znaki, verjetno pa se bo padavinska slika, ko bomo bližje še nekoliko zaostrila.

Do začetka jeseni se bo nadaljevalo poletno vreme, osvežitve je evropski model nekako izbrisal, ugotavljajo.

Jutri zjutraj bo temperatura na okoli 1500 m padla na okoli 12 °C, nato pa se bo spet začelo segrevati. Od zahoda se bo okrepilo območje visokega zračnega pritiska, spet bo nekaj dni prevladovalo sončno vreme.

Jutrišnji dan bo še razmeroma svež, tja do 27 °C se bo segrelo, na Primorskem do 31 °C. V soboto in nedeljo bo najbolj vroče, temperature bodo večinoma povsod presegle 30 °C. Od zahoda se bo Alpam bližala vremenska fronta. Njen vpliv bomo verjetno čutili v nedeljo zvečer oziroma v noči na ponedeljek, zlasti na severu bodo nastajale krajevne plohe in nevihte.

V ponedeljek zaenkrat kaže na spremenljivo vreme, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, spet se bo osvežilo. Od torka oziroma srede naprej pa nas čaka spet nekaj dni sončnega vremena s poletnimi temperaturami, podobno kot ta teden, verjetno bo v drugi polovici tedna spet čez 30 °C.

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:25 22.avgust 2024.

    Spet panika

  • Avatar Leon
    Leon 06:56 22.avgust 2024.

    Vreme bo!